Inimesed voodis

Piret Bristol
, Kirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed voodis. Fotol puudub uudisega otsene seos.
Inimesed voodis. Fotol puudub uudisega otsene seos. Foto: SCANPIX

Jüri Kaldmaa on kirjutanud ja ise Staadioni 48 teise korruse saalis lavale toonud näidendi mehest, kes peab valima kahe naise vahel ega suuda otsustada kummagi kasuks.


Elus lahenevad kolmnurgad vahel piinarikkalt, aga «Kitarriõpetajas» (ilmunud 2001 raamatus «Kolmainsus») saab igasugust nalja. Lõpp on täiesti ebaeluliselt õnnelik.

Armastuskolmnurk

Elus lahendamatuna näiva on Kaldmaa suutnud teha lihtsaks ja põnevaks. Vanemuise laval oleks etendus võinud põhjustada skandaalikesegi. Eesti autori puhul ei saa me teha nägu, et kõik toimub mujal ega olegi kirjutatud meist. Kõik toimub vägagi Tartus.

Atmosfäär meenutab õhustikku, kus juba tudengiajal juhtusin pealt nägema igasuguseid imelikke lugusid. Ja eks neid juhtus mu endagagi.

Tulin nüüdki mööda Staadioni tänavat, piilusin akendesse ja mõtlesin, et ei tea, mis seal kardinate taga küll tehakse. Kaldmaa komöödia räägibki kummalisustest, mis võivad juhtuda tavaliste inimeste kardina taga.

Eks siin ole oma panus Vilde Teatri suurepärasel trupil. Kolmnurka mängivad Oleg Želudkov, Aire Pajur ja Ursula Noor, oluliste lähikondsete rollis on Peeter Novoseltsev, Helve Nurk ja Imbi Uibo. Ei puudu ka kirikuõpetaja (Aare Vider), kelleta Kaldmaa näidend poleks üldse temalik.

Tegelaste puhul me ei saa teada tühja-tähja: on nad rikkad või vaesed või kuidas suhtuvad nad poliitikasse. Autor keskendub põhiprobleemile: kuidas olla õnnelik ja rahul.

Ta vaatleb eluhetke tähelepanelikult ja ta põhihuvi on mehe ja naise suhted. Asjalikult, kaasahaaravalt ja nauditavalt, 21. sajandile omase avameelsusega lahkab ta «Kitarriõpetajas» armukolmnurka.

Nagu Shakespeare


Kunsti elust eristabki see, et kunstist võime osa võtta ja osa saada, aga kui taandada laval toimunu üksüheselt elule, siis võib-olla ise sellist elu elada ei tahaks. Teatris samastume uskumatute tüüpide ja olukordadega, mis ei lahene ettearvatavalt.

Inimestest voodis on «Kitarriõpetaja» üks tõetruimaid lugusid, mis puudutab mõistagi tabusidki.

Kirjaniku kujutlust oma tekstist tuleb hinnata. Kaldmaa on nagu Shakespeare, kes oma näidendeid lavale pani. Ja kui Kaldmaad mängitakse ehk veel ka 200 aasta pärast, siis ta enda lavastatud asju saame näha ainult siin ja praegu.

Autori lavastus
• Jüri Kaldmaa näidendit «Kitarriõpetaja» tema enda lavastuses mängib Vilde Teatri trupp vanas vaimuhaiglas Staadioni 48.
• Etendus on täna kell 19.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles