Toomkirikust leitud luustikud annavad arheoloogile põnevat uurimisainest

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil puhastab arheoloog Martin Malve säilinud põrandakive Tartu toomkiriku põhjalöövis.
Pildil puhastab arheoloog Martin Malve säilinud põrandakive Tartu toomkiriku põhjalöövis. Foto: Margus Ansu.

Arheoloog Martin Malve peab tänasel Õpetatud Eesti Seltsi koosolekul ettekande Toomkiriku luustikest. Üritus algab kell 16.15 Lossi tänava õppehoones (Lossi 3-427).


Ettekandes «Tartu Toomkiriku luustikud: arheoloogia ja osteoloogia andmed» analüüsib autor kahte inimluustikku ning otsib vastuseid küsimustele: kas luustike põhjal on võimalik rekonstrueerida indiviide ja kas arheoloogiline ning osteoloogiline materjal on selle jaoks piisav? Kas saab antud isikute kohta midagi kindlat öelda või jääb see kõik pinnapealseks?



Tartu kultuuriakna teatel kasutab ettekandja inimeste taasloomisel nii arheoloogilisi kui ka erinevaid luu-uurimise meetodeid. Malve selgitab, kui vanaks inimesed elasid ning kuidas olid lood nende tervisliku seisuga.



Lisaks sellele on vaatluse all sel ajal levinud matmiskombestik ja analüüsitud luustikke antud kontekstis. Samas püüab ettekandja paigutada luustikud ajaloolistesse raamidesse ning vaadata näiteks, kas antud inimesed oli kohalikud või sisserännanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles