E-Kunstisalong eelistas eksponeerida Eesti elu

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Galerist Elen Soe ees on Mati Ruljandi maal, millel kujutatud istuv mees on ilmselt kunstnik Elmar Kits.
Galerist Elen Soe ees on Mati Ruljandi maal, millel kujutatud istuv mees on ilmselt kunstnik Elmar Kits. Foto: Sille Annuk

E-Kunstisalong avas Eesti Vabariigi lähenevat aastapäeva silmas pidades näituse «Eesti portree». Nimest hoolimata ei ole see vaid portreede näitus, näiteks ühel suurel maalil tegutsevad rahvarõivas tantsijad.


See on kunstnik Mati Ruljandi diplomitöö «Rahvatantsijad. Ring», mis on valminud aastal 1962. Kaks paari keerutavad, paremal vaatavad neid istuv mees ja kaks seisvat naist.

«Räägitakse, et see mees on Elmar Kits ja parempoolne seisja on Mati Ruljandi naine,» ütles E-Kunstisalongi omanik Tiia Karelson. «Hea liikumisega, hästi rahvuslik maal.»

Loodusest tööni


Salongi parempoolses otsakambris on näituse «Eesti portree» alajaotuse «Eesti loodus» tööd. Vaadata saab peamiselt Lõuna-Eesti maastikke, autoriteks teiste seas Imat Suumann, Malle Leis ja Johannes Uiga.

Vasakpoolses kambris on väljapanek «Eesti linnad», kus põhitähelepanu on pööratud küll Tartule, kuid pole unustatud teisigi linnu, nagu Tallinn (maalinud Enn Põldroos) ja Haapsalu (Valve Janov).

Osa näitusest «Eesti portree» on salongi suure saali kahes nišis. Ühes on alajaotus «Eesti inimesed», kus on portreteeritud maa- (Eduard Maaser) ja linnarahvast (Louis Pavel).

Teise niši pilte võtab kokku teema «Töö ja puhkus». Piltidel on kujutatud tegevusi, mis on vajunud juba möödanikku (Aime Kaev, «Villakraasijad») ja mis on ka igavesti moodsad (Valdur Ohakas, «Kontsert»).

Aktuaalne on viimati nimetatud alajaotuses Valli Lember-Bogatkina «Suusatajad Otepääl». Karelsoni teada tegi kunstnik selle aastal 1968, kui jäädvustas ajalehe Sirp ja Vasar ülesandel Tartu maratoni.

Nii annabki poolsada teost 34 kunstnikult kokkuvõttes Eesti portree. Vaadata saavad seda tasuta kõik, kes astuvad sisse E-Kunstisalongi uksest kuni 28. veebruarini.

Järgmised näitused


Järgmiseks näituseks toob oma maastikke ja lilli 1.–24. märtsini näha Valli Lember-Bogatkina. Seejärel saab 25. märtsist 7. aprillini oma talvepilte näidata Imat Suumann.

Suumann avaldas lootust, et võib oma tööd müüginäituseks välja panna suures saalis kõik ühes rivis. Tema teine lootus seisneb selles, et vahest jääb kümme maali müümata. Just nii palju tema pilte ootab Eesti saatkond Portugalis, et korraldada seal neist väljapanek.

«Eesti portree»
• E-Kunstisalong (Tartu,  Raekoja plats 20) avas näituse «Eesti portree».
• Näituse maale ja graafikat aastatest 1938–2010 saab vaadata ja ka osta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles