Kodanikud protestivad Lina kvartali lõhkumise vastu

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lina tänava kvartal.
Lina tänava kvartal. Foto: Graafika: A6

Säästva Renoveerimise Infokeskus, Karlova Selts, Supilinna Selts ja ilmselt veel mõned kodanikuühendused valmistuvad protestiks Lina tänava miljööväärtuslike hoonete lammutamise vastu.


Säästva Renoveerimise Infokeskuse Tartu ühenduse juhatuse liikme Kristina Kurmi sõnul on vabaühendustele vastuvõetamatu linnavalitsuse plaan algatada seitsmest ajaloolisest haiglahoonest koosneva Lina kvartali kohta detailplaneering, mis säilitaks senisel kujul ja paigas ainult kaks maja.



«Autentse ajaloolise puithoonestuse asendamine mahult domineerivate tänapäevaste ehitusmahtudega hävitaks kogu hoonetekompleksi ja linnaosa autentse ajaloolise miljöö ning muudaks farsiks miljööväärtusega hoonestusala mõiste,» seisab linnavolikogule ja linnavalitsusele saadetavas pöördumises.



Eile käisid Lina tänava lammutusohus maju üle vaatamas muinsuskaitseekspert Mart Siilivask, Supilinna Seltsi juhatuse esimees Mart Hiob ning ehitushooldespetsialist Lea Täheväli Stroh.



Algul teatas Lina tänava kompleksi omanik OÜ Auro­rette linnale soovist lammutada kõik seitse hoonet, sest ehitusekspertiisi alusel leiti nende ennistamine olevat ebamõistlikult kallis.



Linnaga saavutatud kompromissi tulemusel peaks paika jääma ja restaureeritama Lina 6 ja Lina 4 maja. Lina 8 lammutataks, kuid ehitataks üles praegusel kujul pisut teises kohas.


Maha lubaks linn detailplaneeringu lähteülesande kava järgi tõmmata ehituslikult kõige kehvemas seisus majad Lina 7 ja 9 ning Lina 11. Aleksandri 32 asuval kivimajal tuleks säilitada fassaad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles