Loovus kolis keldrisse

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LooMaa nimega grupil oli vahvaid ideid – kuppelhoonetest (vasakul) helendavate pinkideni.
LooMaa nimega grupil oli vahvaid ideid – kuppelhoonetest (vasakul) helendavate pinkideni. Foto: Repro

Kui mööblidisaini ja maastikuarhitektuuri tudengid Kalevi tänava parki lasti, tahtsid disainerid alles jätta võimalikult palju puid. Maastikuarhitektid aga vaatasid kohe välja, millised haiged puud tasuks maha võtta.


Nii istusid möödunud nädalal Tartu Loomemajanduskeskuses koos Tartu Kõrgema Kunstikooli (TKK) ja Eesti Maaülikooli tudengid ning panid paberile unistuse Kalevi 13 hoonekompleksi taha jäävast pargist. Reedesel esitlusel näitasid meeskonnad oma tulemusi: heliparki, utoopilist mänguparki ja loovusparki. 



Loovuspargi kavand kandis nime LooMaa, mis sõnamängu teel annab kokku moto «loo oma maa». Sünergia, mis projekti nimest välja paistis, valitses ka grupi nelja liikme vahel. Ühte punti olid sattunud kõrgema kunstikooli mööblidisainerid Sakari Neuvonen ja Jane Kukk ning maaülikooli maastikuarhitektid Joel Villem ja Ken Ratnik.



Oleks võinud arvata, et maastikuarhitektide ideed domineerivad pargi planeerimisel rohkem kui mööblidisainerite omad. Tegelikult ei pannud maastikuarhitektid ühelegi hullumeelsele ideele kätt ette, vaid andsid omalt poolt praktilisi täiendusi. Sellest ka ettepanek eemaldada pargist osa puid, mis varsti enam elujõulised pole.



Mööblidisaineritel oli vahvaid ideid – helendavatest pinkidest kuppelhooneteni. Pargi keskseks osaks on aga mäenõlva sees asuv vana kelder, kuhu tudengid planeerisid hoiule panna loovuse, kunstinäitused ja töökojad.



«Ühise eesmärgi nimel tuleb natuke vaielda ja asjad omavahel läbi arutada,» ütles Kukk ning lisas, et tegelikult grupil suuri erimeelsusi polnud, sest kõik pingutasid ühes suunas. «Kui panime paika, et saame hommikul kell kümme kokku ja enne seda tuleb teha kodus ettevalmistused, siis võis üksteise peale kindel olla, et kõik asjad on ka tehtud.»



Kogu kursuse mõte oli koos töötama panna erinevate erialade tudengid. Reedel valminud eskiislahendused näitasid, et mõte kandis vilja.



Nüüd on lahendused rahvale arvamuse avaldamiseks üleval Tartu Loomemajanduskeskuse kodulehel www.lmk.ee ning Tartu Postimehe veebilehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles