Kuldraamatud toovad koostajale kuldset sära

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reet Krusten (75) lehitses oma kodus kuldraamatuid ning juhtis tähelepanu nende menukuse ühele põhjusele – silmapaistev kunstnikutöö.
Reet Krusten (75) lehitses oma kodus kuldraamatuid ning juhtis tähelepanu nende menukuse ühele põhjusele – silmapaistev kunstnikutöö. Foto: Margus Ansu

Millised on 333 parimat eesti lasteluuletust ja 111 muinasjuttu tartlannast kirjandusteadlase Reet Krusteni meelest? Vastuse annavad kaks tema koostatud, mullu ja tunamullu ilmunud raamatut.


Kuidas osutusite just teie tunamullu ilmunud «Eesti lasteluule kuldraamatu», mulluse «Eesti muinasjuttude kuldraamatu» ja kirjastamisel oleva «Eesti muistendite kuldraamatu» koostajaks?

Idee selliseid raamatuid teha pärineb kirjastuselt Tea.
Ma arvan, et üks põhjus minu valimiseks oli see, et Elmatar kirjastas 1995. aastal minu «Eesti lastekirjanduse». Võib-olla oli mul kirjastajate arvates rohkesti vajalikke eelteadmisi.

Kuidas olete valinud neisse raamatuisse tekste?


Valik on olnud subjektiivne. Ega oma maitset ei saa kuhugi peita, pealegi ei ole ju mõõdupuud, millega määrata kõige paremat kirjanduses.

Miks osutus 37 kunstniku piltidega «Eesti muinasjuttude kuldraamat» mullu enim, 11 869 eksemplari müüdud lasteraamatuks?


Muinasjutte on meil alati armastatud, aga väga oluline on ka raamatu väljanägemine. Kunstnike töö on edu puhul olnud väga tähtis. Kuid eelkõige – meil on nii rikas lastekirjandus, et sellest on võimalik valida rohkesti kuldseid teri.

Millisele kohale asetate teie osalusel ilmunud lugemisvara hulgas kuldraamatud?


Nad on kõige rohkem tähelepanu äratanud. Aga see ei ole ainult minu, vaid ka kirjastuse ja kunstnike teene.

Need kaks raamatut on mulle eriti armsad, sest ma olen nendega päris kenasti suhelnud, enne kui nad raamatuks said.

Mida te peate siinkohal suhtlemise all silmas?


Eriti huvitav oli luuletusi temaatiliselt rühmitada. Nagu selgus, oli selline teemade alla surumine võimalik, mõned luuletused leidsid sealjuures ise õige koha. See oli väga põnev, kuidas luuletuste vahele tekkisid seosed. Samuti oli muinasjuttude ja muistendite puhul.

Mida ütleksid teie isa Erni Krusten või onu Pedro Krusten, mõlemad kirjanikud, ja kunstnikust onu Otto Krusten teie koostatud kuldraamatute kohta?


Küllap neil oleks hea meel, et niisugused ilusad raamatud on ilmunud.
Kui sageli ulatas abikäe käsikirjade valmimisel teie kirjandusteadlasest abikaasa Ülo Tonts?
Mõne asja puhul me koos ikka mõtlesime.

Näiteks kui mul tekkis probleem, kas teiste hulka sobib üks või hoopis teine luuletus, siis andsin talle neid lugeda ja küsisin, kumb on tema meelest sobilikum.

Kas olete ka lastelastele oma kuldraamatuid ette lugenud või neile lugeda andnud?


Mul on kaheksa lapselast. Kõik nad on lugemisealised ja kõik nad on saanud nii luuletuste kui ka muinasjuttude kuldraamatu.

Mida arvate sellest, et «Eesti muinasjuttude kuldraamat» on kaasa toonud teie nimetamise riigi kultuuripreemiale kandideerijate hulka 2009. aasta loomesaavutuste eest?


See tuli mulle väga suure üllatusena. Ma ei arva, et ma oleksin selles nimekirjas oma raamatuga väga tõsine konkurent.

Aga eks see ole tähelepanuavaldus. Mul on hea meel.

Mis on teil praegu koostamisel-kirjutamisel?


Praegu ei ole midagi, alles lõppes töö muistendiraamatuga. Pärast seda tuleb natuke puhata ka.

Muistendid tulekul
• Tea kirjastus on üllitanud aastal 2008 «Eesti lasteluule kuldraamatu» ja aastal 2009 «Eesti muinasjuttude kuldraamatu», mõlemad on koostanud Reet Krusten.
• Krusteni ja Tea koostöös ilmub kavakohaselt tänavu aprilli lõpus «Eesti
muistendite kuldraamat» (pildil esikaas), mille on illustreerinud Jüri Arrak, Ülle Meister, Jaan Tammsaar, Maarja Vannas jt kunstnikud.
• «Eesti lasteluule kuldraamatu» on illustreerinud ja kujundanud Piret Mil­de­berg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles