Nii era- kui linnalasteaed saavad nüüd võrdset pearaha

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu eralasteaiad saavad nüüd linnalasteaedadega võrdset pearaha. Pildil eralasteaia Terake lapsed, kes lähevad sööma.
Tartu eralasteaiad saavad nüüd linnalasteaedadega võrdset pearaha. Pildil eralasteaia Terake lapsed, kes lähevad sööma. Foto: Sille Annuk / Postimees

Aastaid pole linn suutnud tartlastele luua piisavalt lasteaiakohti, koht eralasteaias on aga paljude jaoks liiga kallis. Linnavalitsuse värske otsus peaks tooma vanematele pisut leevendust.


Teisipäeval kinnitas linnavalitsus määruse, millega linn tõstis eralasteaedadele antava pearaha suuruse linnalasteaedadega samale tasemele. Otsus peaks vähendama nüüd tunduvalt ka eralasteaedade tasu.



Linna veebilehel kinnitab meer Urmas Kruuse, et pearahade tõstmine langetab eralasteaedade tasu kohati isegi kuni neli korda. «Tahtsime linna toetuse võrdsustada kõikidele lastele sõltumata sellest, millises lasteaias ta käib».



Senine rahastamiskord kehtis linnas 2003. aastast ning see jäi ajale jalgu, selgitas Kruuse. Miks pearaha varem ei võrdsustatud, jättis linnapea täpsustamata.



Uue korra järgi saab ka eralasteaed iga lapse kohta 2 820 krooni kuus ehk 135 krooni päevas kui laps on kuni kolme aasta vanune ning 2 200 krooni kuus ehk 105 krooni päevas kui laps on vanuses kolm kuni seitse aastat või kuni lapse kooliminekuni.



2010. aasta eelarves on rahalised vahendid olemas kaheksale eralasteaiale toetuse maksmiseks summas 7,1 miljonit krooni ehk ligi 300 lapsele.



Eelmise aasta sügisel töötas Tartus veel viis eralasteaeda kokku 120 lapsega, kuid nüüdseks on avatud või laienenud mitu uut eralasteaeda: Katoliku lasteaed +54 kohta, Terakese lasteaed +72 kohta, Puhhi lasteaed +36 kohta. 2010. aasta eelarvesse on arvestatud veel ühe uue 20-kohalise eralasteaia avamine Ihastesse.



Linn on viimastel aastatel juurde ehitanud kolm uut lasteaeda ning vanemate suurenenud tööpuudus on ka nõudlust lasteaiakohtade järele pisut kahandanud. Siiski avaldas Kruuse lootust, et tänu linnapoolse toetuse suurenemisele jääb eralasteaedade teenus siiski linna püsima ja lapsevanemad suudavad seda endale lubada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles