Kiriku suur kelder võtab ilmet

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiriku saali teisel poolel valatakse viimane tükike põrandast siis, kui ventilatsiooniseadmed on paigas.
Kiriku saali teisel poolel valatakse viimane tükike põrandast siis, kui ventilatsiooniseadmed on paigas. Foto: Sille Annuk

Aasta alguses Pauluse kirikus alanud suur remont kestab, kuid nüüd on osa töid seal juba nii kaugel, et kogudusel on linnarahvale enne jõule üht-teist rõõmustavat ette näidata.


«Siia tulevad punastest tellistest vaheseinad, mis varjavad juhtmeid ja liigendavad ruumi,» tutvustas kiriku keldris suuresti valmis ligi 500-ruutmeetrist krüpti sihtasutuse Tartu Pauluse Kirik juhataja Elo Süld.



Sadat inimest mahutava krüptisaali naabruses on avar riidehoid, väike köök, laoruum, ventilatsioonikamber ning tualetid, millest Pauluse kirikus on alati puudust tuntud.



Naistele, meestele ja ratastoolis liikuvatele inimestele ehitatud avarad tualetid on kiriku suurtest maakividest müüride tõttu omaette vaatamisväärsus. «Need on praegu meie kõige peenemad kohad,» muheles Elo Süld.



Praegu käiva suure remondi kõige kallim koht on kiriku keldris aga paksu betoonpõranda all. «Siin on ventilatsioon, kanalisatsioon, vesi ja küte,» näitas Pauluse kiriku krüpti ehitava ja tiibhoonet põhjalikult remontiva ASi Nordecon Ehitus tööjuht Marko Tarro põranda alla jäävaid tähtsaid asju.



Remont jätkub


Tualetid saavad valmis täna-homme, rohkem viimistlustöid krüptis aga esialgu ei tehta. Uuel aastal alustavad Nordecon Ehituse töötajad kiriku tagaaeda maa alla kolumbaariumi ehk urnide matmiskoha ehitamist.



Samal ajal käib edasi suur remont ka tiibhoones. «Sinna tuleb meil niinimetatud sotsiaalkirik,» ütles Elo Süld. Tiibhoone esimesel korrusel hakkab tulevikus tööle koguduse õpetaja.



Teisele korrusele ehitatakse supikööki ning lastehoidu varustav köök ja seminariruumid. Kolmanda korruse saab endale kõigile linlastele mõeldud lastehoid.



Tiibhoone remontimiseks ja kolumbaariumi ehitamiseks kulub ligi 15,5 miljonit krooni. Sellest rahast neli miljonit krooni tuli Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse kaudu europrogrammist.



Riigieelarvest saab sihtasutus järgmise aastal tiibhoone ja kolumbaariumi tegemiseks kaheksa miljonit ja Tartu linnalt kaks miljonit krooni. Miljon krooni panustab sihtasutus ise.



Kiriku tiibhoone saab valmis tuleva aasta septembri lõpuks. Järgmisel aasta teisel poolel loodab sihtasutus alustada i-le punkti panemisega. «Vaja on panna uus katus, remontida kiriku saal ning teha krüpti ja kolumbaariumi viimistlus,» loetles Elo Süld ees ootavaid töid.



Kogu linna kirik


Pühapäeval, 20. detsembril kell 11.30 ootab Pauluse kogudus ja kirikut taastav sihtasutus kõiki tartlasi kirikus tehtud töid vaatama. «Kõik on väga oodatud,» ütles Elo Süld. «Ehitame seda kirikut ju kogu linnale.»



Arhitekt Eliel Saarineni projekteeritud Pauluse kiriku pühitses 1. oktoobril 1917 sisse praost Greinert. Istekohti oli Pauluse kirikus ligi kolm tuhat, koos seisjatega võis hoone mahutada kuni seitse tuhat inimest.



Kirik peaks lõplikult valmis saama 2013. aastal.



Praegu on Pauluse koguduses ligi 1600 liiget, pühapäeviti käib jumalateenistusel üle kolmesaja inimese.



Pauluse kiriku ehitustööd


• I etapp ehk vundamendi- ja betoneerimistööd: u 6 mln kr.


• II etapp ehk krüpti ehitamine: u 4,6 mln kr. 


• III etapp ehk tiibhoone remont ja kolumbaariumi ehitus: u 15,5 mln kr.


• IV etapp ehk kiriku uus katus, saali remont, krüpti ja kolumbaariumi viimistlus, sisustus: u 90 mln kr.


Allikas: SA Tartu Pauluse Kirik

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles