Suure pildi ülespanek nõudis nelja mehe rammu

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu kunstimajas panid Albert Gulgi pliiatsijoonistust «Vikerkaare peal metsas» seinale lisaks autorile (paremalt) Tartu Kunstnike Liidu galerist Markus Toompere ning näitusetehnikud Mikk Maasikrand ja Geven Piir.
Tartu kunstimajas panid Albert Gulgi pliiatsijoonistust «Vikerkaare peal metsas» seinale lisaks autorile (paremalt) Tartu Kunstnike Liidu galerist Markus Toompere ning näitusetehnikud Mikk Maasikrand ja Geven Piir. Foto: Sille Annuk

Albert Gulk esitas Tartu kunstnike aastalõpunäitusele nii pika pildi, et selle ülespanekuks oli vaja nelja meest. Pilti ennast ei tulnud tal kunstimajja kaugelt tassida, sest tema ateljee asub korrus kõrgemal.


Sealsamas majas elab ja töötab ka Andrus Kasemaa, kes tuli lühikestes spordipükstes samuti oma loomingu ülespanekule pilku heitma.



Ta vaatas oma piltidele eraldatud poolt seina Gulgi viie ja poole meetri pikkuse ning poolteise meetri kõrguse joonistuse vastas ja hakkas valjul häälel nurisema.



«See ei ole demokraatlik, kui kunstnik ei saa näitusele panna nii palju pilte, kui ta ise tahab,» ütles Kasemaa.



Vanameistri sõnadesahmaka sai kätte noor kunstnik Kiwa, kuid täiesti asjata, sest tema on kõigest tänavuse aastalõpunäituse kujundaja.



Pärast tunamulluse žüriitu näituse eksperimenti ning pärast mullust kuraatoripõhist aastalõpunäitust moodustas Tartu Kunstnike Liit tänavust aastat kokkuvõtva väljapaneku koostamiseks taas tavapärase žürii.



Valiku 75 kunstniku 124 töö hulgast tegid Indrek Grigor, Meiu Münt, Tõnis Paberit, Imat Suumann ja Markus Toompere.



Näituse pidulikul avamisel täna õhtul annavad Tartu linnavalitsuse ja Tartu Kultuurkapitali esindajad üle Emajõe Ateena kõige tähtsama kunstiauraha – Ado Vabbe nimelise visuaalse kunsti preemia, 23 000 krooni. Selle saab Albert Gulk.



«Vabbe preemia on mulle suur tunnustus,» ütles Gulk. «See on mu elu esimene preemia üldse, kui mitte arvestada näitust «Järv» Põlvas, kus ergutusauhinnana kingiti mulle üks särk. See oli aastal 1998.»



Tartu kunstnike aastalõpunäitus võtab enda alla kõik kunstimaja saalid. Teiste hulgas annavad tooni kunstirühmitise Kursi Koolkond (selle üks asutajaid on ka Gulk) liikmete tööd.



Näitus avab uksed täna õhtul


• Täna kell 18 avatakse Tartu kunstimaja kõikides galeriides Tartu kunstnike aastalõpunäitus.


• Esitatud loomingu valis väljapanekusse žü-


rii, kuhu kuulusid Indrek Grigor, Meiu Münt, Tõnis Paberit, Imat


Suumann ja Markus Toompere.


• Näituse kujundas Kiwa.


• Näitust saab vaadata 17. jaanuarini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles