Naabrite jonn seljatas füüsikute plaani

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ott Kadariku ja  Villem Tomiste «Admiral»
Ott Kadariku ja Villem Tomiste «Admiral» Foto: Repro

Vaidlus naabritega sunnib Tartu Ülikooli füüsikainstituudi laiendamise asemel füüsikutele hoopis Maarjamõisa väljale keemiahoone kõrvale päris uut maja ehitama.


Tartu Ülikoolil on tuli takus, sest aprilliks tuleb esitada euroraha taotlus 210 miljoni krooni saamiseks, mis koos 25 miljoni krooni suuruse omaosalusega aitaks lahendada füüsikute ruumimure, laiendades Riia 142 asuvat FI kompleksi.



Ettevalmistused on aga takerdunud, sest naabrite meelest tahab ülikool ehitada liiga suurt maja ning valesse kohta.



Teoreetiline võimalus


Tartu linnavalitsuse planeeringute osakonna juhataja Urmas Ahven ütles, et praegu on kõnealune planeeringuvaidlus maavanema juures. Kõigi eelduste kohaselt võiks Tartu linnavolikogu oma jaanuarikuisel istungil jõuda planeeringu kehtestamiseni.


Välistatud ei ole samas ka kohtuvaidlus.



Tartu Ülikooli kantsler Andres Liinat, kes veel kahe kuu eest kinnitas ülikooli soovi jätta füüsikud Riia tänavale, kõneles eile sellisest lahendusest kui üksnes teoreetilisest võimalusest.



«Praegu liigume edasi ainult Maarjamõisa välja plaaniga. Seal ei ole meil vaja ehitamiseks detailplaneeringut teha,» ütles Liinat.



Raisku ei lähe aga Riia tänava krundi tarbeks tehtud arhitektuurivõistlus, millel ülikool valis välja kolm teistest paremat tööd. Nende ruumilahendus sobib endiselt, arhitektidega peetakse aga kõnelusi hoonete laiendamise osas.



Praeguste rehkenduste järgi võiks tubli pingutuse korral europrojekti rahast piisata juurdeehitise asemel märksa suurema uue hoone ehitamiseks, sest projekti maksumus on arvutatud siis, kui ehitushinnad olid Eestis laes.



Kui kõik läheb plaani järgi, peaks füüsikute uus maja olema valmis ehitatud 2013. aastaks ja siis jääb vabaks nii füüsikahoone Tähe 4 kui ka füüsikainstituudi kompleks.



Hooned ül

e



Tähe 4 majaga ei ole Tartu Ülikoolil seni paremat plaani kui lammutamine. Riia 142 hoonele uue kasutaja leidmist pidas Liinat tõenäoliseks, sest ülikooli mõne instituudi ruumiprobleemid on veel lahendamata.



Liinat tõdes, et ilma füüsikute majadetagi on ülikoolil hulk hooneid ja pindu, millele pole osatud mõistlikku rakendust seni leida. Näiteks vana anatoomikum, aga ka Nooruse 9 ja Tiigi tänava sotsiaalteaduskonna kompleks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles