Tartu Ülikool taotleb patenti suuruimele

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Purjelaud
Purjelaud Foto: AFP / Scanpix

Tartu Ülikoolil on Eestis, Euroopas ja Ameerika Ühendriikides sisse antud patenditaotlus suuruimele, mis peaks lihtsustama purjelauaga sõitma õppimist.


Hetkel on maailmas vaid üks suuruim - Inglismaal ligi 15 000 Eesti krooni eest toodetud plastmassist asjandus, mille tööpõhimõte on lihtne: purjelaua enda kleenuke sabauim käib suuruime sisse justkui vutlarisse ja kruvidega kinni, vahendas

ERR Uudised

«Aktuaalset kaamerat».

Möödunud aastal informaatikadoktori kraadi kaitsnud matemaatikuharidusega Tartu Ülikooli teaduri Mart Antoni jaoks oli purjelauaga sõitma õppimine raske ja ta soovis seda lihtsamaks teha, ilma et lauda ennast ümber ehitada.

Tartu Ülikooli tehnoloogiainstituudi ning Tartu Teaduspargi Protolabi koostöös on hetkel ettevalmistamisel 25 suurime tegemine, et saata need ülemaailmsetesse surfi testkeskustesse. Kui selle töö tarvis on vaja umbes 100 000 krooni, siis edaspidi - muidugi kui tagasiside tuleb positiivne - oleks vaja juba poolt miljonit krooni, et valmistada suuruime vorm.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles