Raamatukogu õpetab gümnasistidele Google'st kaugemale minema

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Google.
Google. Foto: Reuters / Scanpix

Üle 160 gümnasisti võtavad ülikooli e-kursust, et osata oma uurimistööde jaoks andmebaasidest infot otsida. Ülikooli raskusastmega kursuse eest on hiljem Tartu Ülikooli õppima asujatel võimalus saada kätte kaks vabaainepunkti.


Täna toimub Tartu Ülikooli raamatukogus gümnasistidele mõeldud infopädevuse e-kursuse tutvusseminar, mis kannab pealkirja «Miks Google'st enam ei piisa?».



Projekti üks eesstvedajatest Tartu Ülikooli raamatukogu erialatalituse juht Kärt Miil võttis sõna infopädevus lihtsalt kokku oskusena infot õigest kohast tarvilikku teavet otsida. Täna esitletav infopädevuse kursus on mõeldud gümnaasiumi lõpuklasside õpilastele, kel läheb oma uurimistööde jaoks tarvis enam infot kui see on vaid Google'i vahendusel leitav.



Oskused enne kõrgkooli


Tartu Ülikooli raamatukogu direktor Martin Hallik selgitas, et sarnase kursuse läbib ülikoolis igal aastal mitusada tudengit, sest tänases infoühiskonnas on hädavajalik osata õigest kohast endale vajalikku usaldusväärset teadustöö materjali otsida.



Halliku kinnitusel ei osale kursusel vaid esmakursuslased aga ka suur hulk magistrante ja doktorante. Gümnasistidele suunatult on see kursus võimalus vajalikud oskused juba enne kõrgkooli astumist omandada.



Kärt Miili sõnul ei pea tundma hirmu, et keskkooliõpilane kursusega hakkama ei saa. Iga kümne päeva järel on vaja Moodle e-õppekeskkonnas sooritada lihtne test ning lisaks esitada ka kirjalik infootsingu harjutus.



Iga töö saab individuaalset tagasisidet ja soovitusi. Miili kinnitusel näitab ka ülikooli kursus, et enamus neist, kes kuruse võtavad, jõuavad sellega edukalt lõpuni.



Kriitiliselt Vikipeediast


Kui ülikooli tudengid õpivad infopädevuse kursusel kasutama Tartu Ülikooli raamatukogus saadaval olevaid andmebaase, siis keskkooliõpilased saavad selgeks Eesti raamatukogude andmebaasi ESTER, EBSCO andmebaaside, riiklike ja statistikaandmebaaside ja otsingumootorite kasutamise. Samuti vaadatakse kriitilise pilguga üle Vikipeedia artiklite usaldusväärsus ning räägitakse plagiaadist.



Kuigi täna toimub kursuse tutvusseminar, algas e-õpe tegelikult juba 23. novembril ning kestab veebruari keskpaigani. Kokku osaleb infopädevuse kursusel 12 kooli 160 noorega. Kõige enam on õppureid Saaremaalt. Tartust osalevad programmis Hugo Treffneri, Miina Härma, Mart Reiniku ja Raatuse gümnaasiumid.



Kursuse kohta leiab lisainfot aadressil

www.utlib.ee/infopadevus

.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles