Ülikooli orkester tegi debüüdi

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Taas on Tartu Ülikoolil oma orkester. Esimene avalik esinemine oli eile aulas aktusel. Esimeseks heliteoseks oli valitud rahvusülikooli eakaaslane, 91 aastat tagasi kirja pandud pala.


Aastal 1918 Heino Elleri kirjutatud klaveripala sai aastakümneid hiljem nime «Kodumaine viis» ja üheks osaks tsüklist «Viis pala keelpilliorkestrile» (1953).



Sellega nüüd debüteerinud Tartu Ülikooli sümfooniaorkester (TÜSO) sai alguse sügissemestri hakul Tartu Üliõpilasmaja juhatuse esimehe Kulno Kungla algatusel välja kuulutatud konkursist. Kandideeris 76 soovijat, kelle hulgast valiti välja ja käib praegugi proovides 45 muusikut.



Suuremas koosseisus tuli TÜSO aulas oma esimesel avalikul esinemisel kuulajate ette tund pärast «Kodumaise viisi» mängimist, et esitada Vanemuise sümfooniaorkestri dirigendi Lauri Sirbi juhatusel koos sama teatri solisti Karmen Puisi ja TÜ kammerkooriga René Eespere «Kaks jubilatsiooni».



Orkestris on puhkpillimängijaid vähe ja näiteks harfi partii oli antud olude sunnil klaverile. Ometi oli kõlapilt korralik, orkestrantide esitus enamasti innukas ja laitmatu. Kahel kuul kord nädalas harjutamist Vanemuise proovisaalis andis esimese nauditava vilja.



«Kodumaise viisi» ja «Kahe jubilatsiooni» vahel rääkis kontsertmeister, Vanemuise sümfooniaorkestri esimene viiul Andri Annus, et orkestris on mitmesuguse muusikalise taustaga orkestrante. «Enamikul mängijatest on orkestrikogemus,» ütles ta.



Kolm on neid, kes mängisid TÜSO eelkäijas, Tartu Riik­­liku Ülikooli klubi tiiva all aastail 1986–1989 tegutsenud kammerorkestris.



Üks kolmest on kuni TÜSO loomiseni, 21 aastat järgemööda viiuldamises suurt pausi pidanud Koidu Tani-Jürisoo, kes töötab praegu Avatud Meele Instituudis. «Meid ühendab tõeline vaimustus musitseerimisest, võimalus mängida orkestris,» ütles ta.



TÜSO jätkab praegu tööd kahe suure teosega. Haydni 104. sümfoonia ja Schuberti «Lõpetamata sümfoonia» on kavas esitada kontserdil kavakohaselt mai alguses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles