Kooli tapatalgutega ähvardanud poiss tahtis nalja teha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildistatud 25. novembril 2009.
Politseilintidega piiratud koolitulistamise ähvarduse saanud Tartu Kommertsgümnaasium.
Pildistatud 25. novembril 2009. Politseilintidega piiratud koolitulistamise ähvarduse saanud Tartu Kommertsgümnaasium. Foto: Margus Ansu / Postimees

Kolmapäeval Tartu kommertsgümnaasiumi tapatalgutega ähvardanud arvutihuviline noormees ei adu siiani, kui ühiskonnaohtliku kuriteoga ta hakkama sai.



«Tagantjärele tarkadena teame nüüd, et mingit tegelikku ohtu selles loos ei olnud. Õnneks,» ütles koolitulistamisega ähvardamise uurimist juhtiv Lõuna ringkonnaprokurör Marge Püss.



Tema sõnul polnud internetifoorumis ingliskeelse ähvarduse teinud noorukil vähimatki plaani lubadus täide viia. Veelgi enam, 18-aastasel noormehe kodus pole isegi tulirelva.



«Kui sellele loole üldse mingit selgitust otsida, siis on see tegutsemine rumalusest tingitud hetkeemotsiooni ajendil,» ütles ringkonnaprokurör Püss. «Tal ei olnud selles koolis ei sõpru, vaenlasi ega ka pruuti, kellele mahajätmise eest niimoodi kätte maksta. Tal ei olnud ühtegi põhjust selle kooli peale vimma kanda.»



Väidetavalt eristab kahtlusalust kaaslastest vaid komme pikki tunde arvuti taga ja internetis veeta. Pärast seda, kui ta oli ähvarduse veebifoorumis avaldanud, kulus politseil tema jälile jõudmiseks vähem kui ööpäev.



Et välismaisest foorumist vastuse saamiseks kulus aega, keskendusid uurijad esmalt sellele, et selgitasid hullema ärahoidmiseks välja, milliste õpilaste vanemad on relvadega seotud, kuuluvad kaitseliitu või on muidu relvahuvilised.



Ähvardaja jälgis samal ajal politsei palavikulisi otsinguid kõrvalt. Uurijad peavad tema käitumises samavõrd taunimisväärseks seda, et noormees isegi pärast naaberkooli politseilintidega piiramist ei julgenud tulla ja tunnistada, et kohutav ähvardus polnud tõsiselt mõeldud.



Isegi siis, kui uurijad kolmapäeva õhtul tema koduukse taga seisid ja poisil kaasa tulla käskisid, ei paistnud nooruk heituvat. Uurijatele antud napp ja külm selgitus, et kirjutise taga on tema, on üldjoontes kõik, mis temalt asja kohta kuuldi. Ei vähimatki kahetsust.



Süüdlast ei kohuta seegi, et päästeteenistus lööb praegu kokku operatsiooniga kaasnenud kulusid, mis ilmselt ulatuvad sadadesse tuhandetesse kroonidesse ja mille ta hüvitama peab.



Varem karistamata noormeest ähvardab avaliku korra rikkumise ja relvaga ähvardamise eest kuni viieaastane vangistus. Kas ta jääb praegu vahi alla, selgub täna.



Pealtnäha sõbralik ja suhtlemisaldis ähvardaja


Koolitulistamisega ähvardas kommertsgümnaasiumi kõrval asuva Descartes’i lütseumi abiturient.



Lütseumi gümnaasiumiastme juhi Tõnis Eelma sõnul võis koolipere eile õhtul kahtlustatava nime aimata. «Emotsioon on masendav,» lausus Eelma. «Ei taha ega suuda ette kujutada, mis inimese peas toimus,» lausus ta. «Igal juhul ei ole sellisele käitumisele õigustust.»



Eelma sõnul asub kommertsgümnaasium küll lütseumi kõrval, aga mingeid konflikte koolide ega nende õpilaste vahel ei ole.



«Tegu on väliste tunnuste järgi täiesti normaalse, hea käitumise ja suhtlemisoskusega inimesega,» lausus ta. «Ta oli vägagi seltskondlik ja seltsiv, tal on olnud varem õpiraskusi, aga need ei ole jäänud kindlasti võimete taha.»



Lütseumi direktori Jaan Reinsoni sõnul üllatas ähvardus kõiki, kes poissi paremini tunnevad. «Esimene reaktsioon oli, et ei või olla,» rääkis direktor. «Iseasi, kui palju me, põhjamaalased, ennast avame.»



Reinsoni sõnul on koolis arutatud koolitulistamisi mujal maailmas ja korraldatud on ka koolitusi. «Teoreetikute väitel on meie põlvkond internetis külalised, sellal kui noored on interneti päriselanikud,» lausus ta. «Võimalik, et me ei mõista üksteist. Kool või kodu suudavad kontrollida õpilaste päevast suhteliselt väikest osa.» (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles