Rumala ähvardaja võib kindlaks teha mõne sekundiga

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvutikasutaja.
Arvutikasutaja. Foto: Toomas Huik

Infotehnoloogia spetsialistide hinnangul sõltub koolitulistamisega ähvardanud isiku kindlakstegemine sellest, kui tark või rumal see ähvardaja IT-alaselt on.


Politsei näeb praegu kurja vaeva, et teha kindlaks, kes oli see isik, kes postitas eile veebiportaali 4chan ühte foorumisse kirjutise, milles ta ähvardab korraldada Tartu Kommertsgümnaasiumi majas veresauna. Vähe sellest, ähvardaja lubab ületada Seung-Hui Cho tülgastava koolitulistamise rekordi.

Arvutikaitse.ee peatoimetaja Aare Kirna selgitas Tartu Postimehele, et tegelikult jääb mis tahes foorumites igast sissekandest maha selle arvuti või vähemalt arvutivõrgu IP-aadress, kust postitus on tehtud.

Ähvardajale jälile jõudmine sõltub aga sellest, kui koostööaltid on taoliste foorumite haldajad ja omanikud, sest otsest kohustust neil postitajate kontaktandmeid välja anda ei ole.

«Üldjuhul nad siiski teevad koostööd, sest ega ükski selline portaal ei taha, et tema kaudu on kedagi ähvardatud.»

Edasine sõltub sellest, kui lihtsameelne on ähvardaja. Kui inimene on meeleheitel ja teeb seda oma koduarvutist, siis sellise IP-päringu tegemiseks kulub jõustruktuuridel aega vaid mõni sekund ning arvuti on tuvastatud. Kui inimene on kavalam ja installeerib eelnevalt oma arvutisse programmi, mis teeb IP-aadressi tuvastamatuks, siis on politseil tema tabamisega rohkem tööd.

Samas on võimalik ka, et inimene teeb ähvarduse mõnest avalikust internetikohvikust ning sel juhul ei piisa huligaani tabamiseks vaid IP-aadressist.

Kirna selgituse järgi saab internetis alati teada, millisest kohast signaal pärit on. Politsei jõuab vajadusel inimesteni teenusepakkuja kaudu.

Ajakirja «Digi» peatoimetaja Henrik Roonemaa oli Kirnaga ühel meelel. «Kui ähvardaja ei tarvita ettevaatusabinõusid, koputab politsei peagi tema uksele.»

Kuna ähvardaja väitis end olevat militaristi poja, vaatasid kaitsestruktuurid üle ka oma liikmete andmed. Roonemaa hinnangul näitavad sellised otsingud, et ähvardaja puhttehniline ülesleidmine ei ole ilmselt õnnestunud ning politsei peab kasutama teisi taktikaid, et kurjategijat kindlaks teha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles