Paar medalit jäi ideaalist puudu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna Iljuštšenko
Anna Iljuštšenko Foto: Liis Treimann

Tartu linna tänavusteks parimateks sportlasteks on veemotosportlane Art Raudva ning kõrgushüppaja Anna Iljuštšenko.


Noorte seas troonivad tänavu tipus judoka Juhan Mettis ja kolmikhüppaja Liane Pintsaar. Aasta võistkonna tiitli pälvis rannavollepaar Kristjan Kais ja Rivo Vesik ning treenerite hulgas oli parim judotreener Andres Põhjala.



Aasta parimaks meessportlaseks valitud Art Raudva tuli tänavustel maailmameistrivõistlustel esikohale ning EMil teisele kohale. Veel kuuluvad talle esikohad Balti ja Eesti meistrivõistlustelt. Raudva tegutseb Tartu Kalevi veemotoklubis Üllar Põvvati käe all.



«Neil valimistel on alati olnud traditsiooniliste spordialade maik juures, aga tänavu oli meie tase teistest niivõrd palju parem,» kommenteeris Raudva tiitlit, «ei saanud olla kahtepidi mõtlemist.»



Maailmarekord tegemata


Raudva ise oma hooajaga  rahule ei jäänud. Eesmärk oli MM-tiitel, EM-tiitel, Baltimaade ning Eesti meistrivõistluste esikoht ja maailmarekord. «Euroopa kuld ja maailmarekord jäid tegemata, nii et ei olnud kõige parem aasta,» sõnab ta.



Raudva lubab anda parima, et saavutamata jäänu tuleval hooajal tasa teha. «Tänavused tiitlid tuleb kaitsta ja need, mis kättesaamatuks jäid, tuleb kätte saada,» lubab maailmameister end järgmiseks hooajaks parimasse vormi timmida.



«Traditsioonilise spordiga tegeleja peab eelkõige oma füüsise vormi ajama, motosportlasel tuleb aga tegeleda nii enda füüsilise poolega kui tipptasemele saada ka paat ja mootor,» kirjeldab ta.



Parimaks naissportlaseks tunnistati Eesti meistrivõistlustel esikoha saanud, Kuldliiga ja Soome GP-sarja võitnud ning Eesti rekordi omanik kõrgushüppaja Anna Iljuštšenko (treener Martin Kutman).



2009. aasta edukaimad noorsportlased on juunioride EMi hõbemedalist, Eesti meistrivõistluste kahekordne võitja ja Põhjamaade meistrivõistlustel esikohale tulnud judokas Juhan Mettis (treener Andres Põhjala) ja kolmikhüppaja Liane Pintsaar. Ka Pintsaar on Eesti meistrivõistluste kahekordne võitja, lisaks on tal ette näidata esikoht Eesti sisemeistrivõistlustelt (treenerid Mehis ja Kersti Viru).



Aasta võistkonnaks pärjatud rannavollepaar Kristjan Kais ja Rivo Vesik said üheksanda koha MMil ja EMil, samuti olid nad MK-sarja kokkuvõttes seitsmendal kohal.



Judoaasta hindele neli


Tänavuse aasta edukaimat treenerit Andres Põhjalat võib tänada Juhan Mettise heade tulemuste eest ning veel on tal ette näidata kadettide MMi 12. koht (Ants Hindrek Tiido), kadettide EMi viies (Ants Tiido) ja seitsmes (Andre Seppa) koht ning tudengite MMi üheksas koht (Martin Järveoja).



«Neli miinus - neli pluss,» hindab hooaega Põhjala, «MMilt jäi medal tulemata.»



Sellegipoolest peab Põhjala tänavust aastat läbi aegade parimaks hooajaks. «Juhan Mettise EMi hõbe oli mulle kui treenerile kolmas tiitlivõistluste medal. Kui oleks EMilt kuld tulnud ja MMilt ka medal, oleks hooaeg olnud täiuslik,» sõnab Tartu parim treener.



Järgmise hooaja sihik on Põhjalal koos Mettisega seatud eelkõige U-23 vanuseklassi Euroopa meistrivõistlustele. «Sealt on Juhanil medalivõimalused täiesti tõenäolised,» prognoosib Põhjala.



Samuti on hooaja eesmärk koguda maailma karikavõistluste punkte, sillutamaks teed Londoni olümpiamängudele. «Meil on kaks judokat, kes olümpiale võivad pääseda – Martin Padar ja Juhan Mettis,» möönab Põhjala, et Londoni nimel tuleb kõvasti tööd teha.   



Aasta parimad sportlased valiti välja spordiklubide ja -organisatsioonide ettepanekute põhjal ning nende tänamine on 11. detsembril klubis Atlantis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles