Tartus tuleb heteroparaad

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abielu.
Abielu. Foto: AFP / Scanpix

Aasta isa tiitli pälvinud Heinz Valk leiab, et koos vabaduse tulekuga läks Eesti inimestel üht teist sassi. Praegu on käes aeg meelde tuletada, et ühiskond jääb püsima siiski vaid mehe ja naise liidule tuginedes.



Heategevuslik mittetulundusühing Agape Eesti ja Eesti Evangeelsete Üliõpilaste Ühendus korraldavad kodanikupäeval, 26. novembril kell 18 Tartu Raekoja platsil ürituse «Abielu=mees+naine». Kogunemisega soovivad korraldajad väljendada oma toetust mehe ja naise abielul rajaneva peremudeli toetuseks ning vastuseisu mitteabielulisele kooselule seadusliku staatuse andmisele.

Ürituse üks korraldajatest, Agape Eesti juht Herman Jürgens oletas, et tõenäoliselt ei too sündmus südalinna kokku tuhandeid inimesi, sest normaalsus on ühiskonnas justkui varju jäänud. Kuid just kodanikupäeval soovitakse ühiselt välja öelda, et püsima jääme vaid traditsioonilise peremudelina.

Jürgensi sõnul saavad soovijad anda ka toetusallkirja mehe ja naise abielu poolt. Allkirjad on kavas viia justiitsministeeriumisse, et ka otsustajad tunneksid pereväärtuste kaitsmise vajadust.

Heinz Valk, kes ise kokkusaamisel ei osale, väljendas sõnumile oma poolehoidu. Ühtlasi läkitas Valk koosviibimisele oma sõnumi: «Väärtused nagu kodu, abielu, pere ning lastesaamise rõõm on pühitud ajaloo prügimäele kui vabale inimesele mitte vajalik. Oleme alles vaid tänu kõige tavalisematele Eesti emadele ja isadele, kelle abil jääme kestma ka nüüd.»

Koosoleku organiseerimisel kaasa lööv Tartu Ülikooli religioonipsühholoogia professor Tõnu Lehtsaar ütles, et kodanikupäeva kogunemisega soovivad korraldajad väljendada perekonna tähtsust rahvusele ja riigile.

«Meie eesmärk on ministeeriumile edastada perekondlikke püsiväärtusi toetavate inimeste arvamus ja ühine soov, et perekonda kui väärtust ei devalveeritaks.»

Lehtsaar on seisukohal, et Eesti kehtivas õiguses on mitmeid võimalusi kooselupartnerite varasuhete reguleerimiseks lepingutega, mistõttu puudub otsene vajadus luua Eestis mitteabielulise kooselu ulatuslik täiendav regulatsioon ja võimalus partnerlus registreerida. Üritusega soovivad korraldajad öelda oma selge «ei» partnerlusseadusele.

Justiitsministeerium ootab 1. detsembriks kodanike ja organisatsioonide ettepanekuid mitteabielulise kooselu õigusliku reguleerimise teemal. Agape Eesti ja Eesti Evangeelsete Üliõpilaste Ühendus koguvad novembri lõpuni traditsioonilise peremudeli toetuseks allkirju, et anda need üle justiitsministeeriumile.

Allkirju saab anda ka veebilehel http://perekond.ee/.

Uuringufirma Saar Poll 2008. aastal läbi viidud küsitluse põhjal toetab traditsioonilise abielu püsimist 85 protsenti Eesti inimestest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles