Sõjaväelased abistavad lapsi

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Major Alo Valdna (vasakul) ja major Martin Propadalo Bosniast-Hertsegoviinast on kaks heategevuslikes ettevõtmistes kaasa löövat ohvitseri, kes käisid Tammistu mõisa juures puulõhkumistalgutel.
Major Alo Valdna (vasakul) ja major Martin Propadalo Bosniast-Hertsegoviinast on kaks heategevuslikes ettevõtmistes kaasa löövat ohvitseri, kes käisid Tammistu mõisa juures puulõhkumistalgutel. Foto: Maidu Allikas

Karmi väljanägemisega Balti Kaitsekolledži mundrikandjad tekitavad tavakodanikus tihti võõristust. Vormiriide all on aga peidus sõbralikkus ise: mehed käivad abiks puid lõhkumas ning koguvad lastefondile raha.


Major Stig Nilsen Norra kuninglikust õhuväest veab heategevuskampaaniat, millega kogutud raha eest on plaanis soetada Tartu lastekliinikule vaatlusmonitor. Samas pole rahakogumine ainus heategevuse vorm, millega ohvitserid siinsesse kogukonda panustavad.



Sõjaväelased on tegelikult samasugused inimesed nagu kõik teised – samamoodi ise isad ning seetõttu eriti valmis aitama abivajavaid lapsi, rääkis kapten Rene Toomse.



«Selle mundri sees on täiesti tavalised inimesed ja heategevusprojekt on hea võimalus minna ning suhelda tavainimestega – murda arusaama, nagu oleksid sõjaväelased mingi omaette grupp ühiskonnas,» ütles ta.



Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondi juhataja Küllike Saar ütles, et aastas on kaitsekolledži  ettevõtmise sarnaseid rahakogumise eraalgatusi paarkümmend, enamik neist jõulueelsel ajal. Raha, mis algatustest saadakse, on väga erinev.



Nii näiteks kogunes heategevuslikul golfiturniiril ligi 40 000 krooni, Hugo Treffneri gümnaasiumi 10.b soovis aga panustada paari tuhande krooniga.



Kaitsekolledži sõjaväelased loodavad kokku saada ühe patsiendi vaatlusmonitori raha – ligikaudu 50 000 krooni. Praegu on koolil lastefondiga kokkulepe, et kui monitori ostust raha puudu jääb, panustab lastefond omalt poolt nii palju, et aparaat siiski soetatud saaks.



Kui palju praeguseks raha kogutud on, ei osanud major Nilsen ja kapten Toomse öelda, kuna lisaks õppehoones asuvale kogumiskarbile saab annetuse teha ka pangakontole ning sellest pole praegu kokkuvõtet.



Kapten Toomse märkis, et praegusel ajal, kus Balti riikide nigel majandusseis ka sõjaväelaste karmanites tunda annab, püüavad kaitsekolledži tudengid leida kohaliku elanikkonna toetamiseks teisigi viise kui annetused.



Nii näiteks abistasid sõjaväelased Tammistu mõisas tegutsevat Eesti Agrenska Fondi puudega laste perenõustamis- ja rehabilitatsioonikeskust puude lõhkumise ning abitöödega, mis nõudsid mehejõudu.



Puudega lastele on ohvitserid ka varem abikäe ulatanud. Varasematel aastatel on korraldatud ühiseid jõulupidusid. Selgi aastal antakse kampaaniaraha eest ostetud jälgimismonitor üle jõuluajal.



Heategevus


• Raha kogutakse lastekliinikule vaatlusmonitori jaoks, mis maksab


50 000 krooni.


• Vaatlusmonitor on justkui elektrooniline patsiendikaart, mis salvestab elutähtsate organite talitlust.


• Kampaania kestab detsembri esimese nädalani.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles