Saalis kaiguvad püstolipaugud

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nestor Mahno (paremalt, Martin Liira) on koos kaaslasega (Peeter Piiri) kinni võtnud ja maha lasknud võõrast raha omastanud raamatupidaja (Richard Naar).
Nestor Mahno (paremalt, Martin Liira) on koos kaaslasega (Peeter Piiri) kinni võtnud ja maha lasknud võõrast raha omastanud raamatupidaja (Richard Naar). Foto: Andres Ehrenpreis

Genklubis kappavad relvastatud ratsanikega hobused ning mitu inimest sureb batko Nestor Mahno ja tema kaaslaste kuuli läbi. Käib 10. aastapäeva tähistava Tartu Üliõpilasteatri etendus.


Olavi Ruitlase kirjutatud ja Kalev Kudu lavastatud näidendi maailmaesietendus oli Kolumbias, tudengiteatrite festivalil Manizaleses 15. oktoobril. Eile tuli «Vabadus või surm. Nestor Mahno võitlus» esimest korda kodumaise publiku ette.

Ukraina anarho­kommu­nistliku liikumise eesotsas olnud batko Nestor Mahno võitles kodusõjas umbes 90 aastat tagasi vaheldumisi sakslaste, venelaste ja ka ukrainlastega. «Lavastus keskendub küsimusele, kas Mahno oli bandiit või tänapäeva anarhistliku liikumise teenäitaja,» märkis lavastaja.

Surmast armastuseni


Kudu meelest on Mahno oluline praegugi. «Ta võiks olla eeskuju tänapäeva noortele ja anarhistlikele gruppidele,» ütles ta.

Mahno rollis on üliõpilasteatri veterannäitleja Martin Liira, kelle kõrval teevad kaasa samuti aastaid trupis olnud Enor Niinemägi ja Peeter Piiri ning uued näitlejad Richard Naar, Kaija Maarit Kalvet ja Mari Liis Mägi. Heli ja videopildi eest on hoolt kandnud Kiwa.

Mahno kehastamisel peab Liira kõige tähtsamaks kogu hingest kohal olemist. «Proovin ise läbi tunda, mis asi see vabadus tegelikult on ja miks ühel inimesel sajand tagasi oli seda vabadust nii tungivalt vaja, et ta alustas selle nimel relvastatud võitlust.»

Üliõpilasteatri aastatele tagasi vaadates märkis Liira, et suurem osa lavastusi on valminud Kudu käe all: «Tal on oma kindlad teemad, mida ta on meiega lahkelt jaganud. On olnud palju surma, vägivalda, armastust, klounaadi ja veel kord surma.»

Etendused välismaal


Oma lavastusi on üliõpilasteater näidanud rohkesti raja taga – Soomes, Suurbritannias, Prantsusmaal, Tšehhis, Venemaal, Marokos, Leedus, Rootsis, Kanadas, Belgias ja Valgevenes.

Festivalil Kolumbias leidis lavastuses «Vabadus või surm. Nestor Mahno võitlus» edasi antud vabaduseiha ja revolutsiooniline stiihia head vastukaja, sest Kudu sõnul on Ladina-Ameerika riikides vasakpoolne liikumine võrreldes Eestiga igati aktuaalne ja normaalne.

Kümme aastat
• Kalev Kudu juhtimisel 10 aastat tegutsenud Tartu Üliõpilasteatri (TÜT) esimene lavastus oli 9. oktoobril 1999 Sõbra Majas esietendunud Antti Salo «Kullervo».
• Kümnendat aastapäeva tähistas TÜT oktoobri algul ettekannete õhtu, fotonäituse, teatraalse disko, galaetenduse ja Valgevene tudengiteatri Na Balkone etendusega.
• Juubeliks ilmus 30-leheküljeline trükis «Tartu Üliõpilasteater 1999–2009», mille on koostanud Piret Bristol.
• Juubeliürituste sari päädib lavastuse «Vabadus või surm. Nestor Mahno võitlus» etendamisega Genklubis.
• Järgmised etendused on 4., 9. ja 11. novembril kell 19.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles