Lahkus Tähtvere dendropargi rajaja

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Legendaarne metsandusteadlane emeriitprofessor Endel Laas.
Legendaarne metsandusteadlane emeriitprofessor Endel Laas. Foto: Ove Maidla.

Pühapäeval lakkas tuksumast legendaarse metsandusprofessori Endel Laasi süda. Mitu generatsiooni metsamehi ja -naisi mäletavad teda kui nõudlikku õppejõudu, kes oli tuntud ka oma spordilembuse ja karskete eluviiside poolest.


Eesti Maaülikooli professor Hardi Tullus meenutas oma õppejõudu kui väga korrektset, nõudlikku, metsandust armastava, sportlasi toetava inimesena, kes oli oma eriala suur fanaatik.



Ühesuguse fanatismiga suhtus Laas nii erialasse kui üliõpilassporti. «Omal ajal olid metsanduses isegi vaat et tugevamad sportlased kui kehakultuuris,» meenutas Tullus.



Tullus lisas, et Laas suutis väga hästi ühendada teooriat ja praktikat. Ta organiseeris koostööd ülikooli ja majandite vahel nii, et tudengid pääsesid praktikale ja hiljem ka tööle.



Metsakasvatuse professor oli lisaks parginduse propageerija ning ka Tähtvere dendropargi rajamise eestvedajaid, mille eest nimetas Tartu linn ta 2005. aastal Tartu aukodanikuks. Tema juhendamisel on korras hoitud Raadi parki ning kujundatud Tartu haljastust.



1989. aastal sai Endel Laas EPA teenetemedali, 1999. aastal Valgetähe III klassi teenetemärgi.



Eesti Maaülikooli metsandus- ja maaehitusinstituudi direktor Paavo Kaimre märkis, et väga väärikas eas meest vaevasid viimastel aastatel erinevad haigused. Endel Laasi ärasaatmine leiab aset reedel.




Kas teate?

* Endel Laas sündis Tartus 1915. aastal 29. augustil.


* Ta õppis Tartu poeglaste gümnaasiumis, millele järgnes sõjaväeteenistus Kuperjanovi pataljonis.


* 1940. aastal lõpetas ta

cum laude

Tartu Ülikooli metsandusosakonna.


* 1941 mobiliseeriti ta nõukogude armeesse.


* Pärast sõda jätkas teadlasena, temast sai 1951. aastal rajatud Eesti Põllumajanduse Akadeemia õppejõud. Aastatel 1960-1985 oli ta EPA metsandus- ja maaparandusteaduskonna dekaan.


* Eesti taasiseseisvumise järel oli ta Akadeemilise metsaseltsi ning üliõpilasseltsi Liivika taastaja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles