Urmas Tartes sai aasta loodusfotograafi auhinna

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskkonnaprofessor Urmas Tartes on saanud suurt tunnustust ka fotograafia vallas.
Keskkonnaprofessor Urmas Tartes on saanud suurt tunnustust ka fotograafia vallas. Foto: Priit Mürk

Eile õhtul tegi Londoni loodusloo muuseum teatavaks tänavuse loodusfotograafi (Environnement Wildlife Photographer of the Year) nime. Selleks on Tartumaal Tähtvere vallas elav Eesti Maaülikooli professor Urmas Tartes, kes sai võidu kategoorias «Loomad oma keskkonnas».


Teisi auhinnatud pilte vaata siit!

Urmas Tartes Tähtvere vallast on üks 46. korda peetava iga-aastase võistluse võitjatest, vahendas Loodusringi juhataja Arne Timm. Võistlusel osales rekordilised 43 135 kandidaati 94 riigist ning seda peetakse omas vallas kõige prestiižikamaks võistluseks. Tartesele tõi võidu tema ühtaegu õrn ning võimas pilt lumekirp lumehelbel.

Selle kategooria fotod peavad looma kohatunnetuse ning andma edasi looma ja tema elukoha vahelist suhet.

Väikestele putukatele, kes seda iga päev kogevad, tähendab lumi jäiseid kuristikke ja teravaid kaljusid. Uurides neid väga lähedalt, leidis Tartes lumekirbud üle lumehelveste ronimas Eestis Vilbaste allikate juures.

Temperatuuri langedes ronivad paljud need kahemillimeetrised putukad läbi härmas liustikulõhede alla maapinnale. Tänu lume isolatsioonivõimele on seal
natuke soojem.

Kui lumi hakkab ilma soojenedes sulama, ronivad lumekirbud taas pinnale, et ilmselt väikestest prahitükikestest toituda.

Timmi sõnul sel päeval Tartesel vedas. Oli piisavalt soe, et lumekirbud muutuksid aktiivseks, kuid piisavalt külm, et lumehelbed ei sulaks.

Võistluse kohtunik ning Aasta loodusfotograafi 19. portfoolio toimetaja Rosamund Kidman Cox ütles: «See on võib-olla võistluse kõige erakordsem pilt. Keskendute hetkeks imelikule tillukesele olevusele. Seejärel mõistate — lumekirp seisab õrnalt lumehelbel. See on tehniline ja kunstiline meistriteos.»

Selle aasta üldvõitjad — aasta loodusfotograaf ja aasta noor loodusfotograaf, on hispaania fotograaf José Luis Rodríguez ja Šoti teismeline Fergus Gill.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles