Kas tuletõrjesignalisatsiooni paigaldus tõmbas koguduste rahakoti tühjaks?

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuuldavasti on Tartu Peetri koguduse 140. ja kiriku 125. aastapäeva väärikas tähistamine novembri alguses suure küsimärgi all, sest koguduse rahakoti on tühjaks tõmmanud tuletõrjesignalisatsiooni paigaldamine kirikusse. Kas vastab tõele?


Valdek Tagel,
Tartu Peetri koguduse juhatuse esimees:

Kogudus elab üldjoontes annetustest. Ja et sel aastal on majandus märgatavalt viletsamaks jäänud, siis selgus karmis sügises, et ka annetajaid ja annetatud raha on vähem, kui oli planeeritud.

Kuidas see mõjub ajalooliselt ja kultuurilooliselt väga olulise kiriku aastapäeva tähistamisele?

Oleme läinud säästurežiimile. Midagi toretsevat ei tule. Ja näiteks alguses kavandatud orelikontserti andma saime 6. novembriks kutsuda orelikunstniku, kes on nõus mängima ilma honorarita.

Kas raha neelanud tuletõrjesignalisatsioon on tehtud kulutuste vääriline?


Automaatne tuletõrjesignalisatsioon ehk ATS läks koos projekteerimisega maksma kogudusele 98 000 krooni.

Eks ta vajalik ole, aga samas on ka niimoodi, et ATS peab olema igas ühiskondlikult kasutatavas ruumis, kus käib ühekorraga üle 300 inimese. Meil on tavalistel pühapäevadel kirikus sadakond inimest ja aastas on selliseid jumalateenistusi ja kontserte, kus on üle 300 inimese, laias laastus 10–15.

Paigaldamise kuludele tuleb kulusid juurde. ATSi peab igas kvartalis hooldama ja lisaks peab selle signaal alates 1. jaanuarist ka tuletõrje valvekeskusesse jõudma – nii kaasnevad uued rahalised väljaminekud.

Kordaksin siinkohal Rõngu kirikuõpetaja sõnu: odavam on tellida igaks jumalateenistuseks või kontserdiks tuletõrjujad valvesse.

Kui palju toetas ATSi sisseseadmisel Tartu linn?


Linnavalitsus andis 98 000 kroonist kolmandiku.

Milliseid teid on koguduse juhatus otsinud tähtpäevade väärikat tähistamist segava rahamure leevendamiseks?

Oleme otsinud firmade hulgast sponsoreid, toetanud on ka eraisikud ja koguduse liikmedki on teinud annetusi 6., 7. ja 8. novembrit silmas pidades. On ka plaan minna kolmapäeva (täna – toim) õhtul selle murega linnapea Urmas Kruuse jutule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles