Väärikas mees tuleb botaanikaaeda tagasi

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Professor Germanni mälestusmärgi konkursi ürii valis võidutööks kujur Mati Karmini kavandi.
Professor Germanni mälestusmärgi konkursi ürii valis võidutööks kujur Mati Karmini kavandi. Foto: Sille Annuk

Skulptor Mati Karminil on kiire: pooleteise kuuga tuleb valmis saada Tartu Ülikooli professori ja botaanikaaia rajaja Gottfried Albrecht Germanni mälestusmärk.


Tartu Ülikooli esimese loodusteaduste ja botaanika professori ning botaanikaaia rajaja Gottfried Albrecht Germanni mälestusmärgi tegemiseks korraldatud kutsutud konkursile esitasid kavandi Mati Karmin, Ahti Seppet ning Anu Põder ja Neeme Külm.

Žürii, kuhu kuulusid ülikooli töötajad ning Tartu linnakunstnik Tiit Kaunissaare ja maalikunsti professor Jaan Elken, valis võidutööks Mati Karmini tehtud pronksbüsti kavandi.

Idee tuli maalilt


«Ka meie töötajad eelistasid Karmini kavandit, üheksa inimest oli selle poolt ja kahel inimesel oli teistsugune eelistus,» ütles Tartu Ülikooli botaanikaaia direktor Heiki Tamm.
Karmini kavandi juures hindas žürii klassikalist lähenemist, millele lisab värvi professor Germanni käel istuv lind.

Idee panna professori käele istuma lind, sai kujur Mati Karmin professor Germanni kujutavalt vanalt maalilt. «Lind teeb büsti mängulisemaks ja pilkupüüdvamaks,» rääkis Karmin. Samas tunnistas ta, et käel istuv lind teeb büsti valmistamise tehniliselt keerulisemaks.

Botaanikaaed ei kavatse ka konkursi kaht teist kavandit lihtsalt üle parda heita. Ahti Seppeti ligi 1,5 meetri kõrguse kastekannu loodab Tamm aednike ja aianduse auks botaanikaaeda üles seada 2013. aastal.

Anu Põdra ja Neeme Külma maasse torgatud kühvli kavandist räägib ta aga Tallinna botaanikaaia kolleegidega. «See on maastikuliselt väga võimas asi, kuid meil pole sellist maastikku, kuhu ligi kahe meetri pikkune kühvel panna,» selgitas ta.

Avamine on varsti


Mälestusmärk on botaanikaaias Kroonuaia tänava poolsesse külge jääval bastionivallil kavas avada professor Germanni 200. surma-aastapäeval 28. novembril. Mälestusmärgi rajamise kulud ei saa ületada 126 000 krooni.

Lisaks mälestusmärgile tehakse lähiajal korda ka Raadi kalmistul olev professor Ger­manni haud. Praegu on see igasuguse tähistuseta väga-väga unustusehõlma vajunud.

Professor Germann
• Riias 19.12.1773 sündinud Gottfried Albrecht Germann lõpetas Saksamaal Jena ülikooli meditsiini- ja kirurgiadoktorina, õpingute ajal täiendas ta end Kielis botaanika alal. Pärast ülikooli töötas ta Berliinis Blochi looduslookabinetis ning Peterburis ja Saksamaal arstina.
• Germann kutsuti 1802. aastal taasavatud Tartu Ülikooli esimeseks üldise loodusteaduse ja botaanika professoriks. Järgmisel aastal asutas ta Vanemuise tänavasse botaanikaaia, mis koliti kolm aastat hiljem Laiale tänavale. Germann tegeles ka Toomemäe haljastamise ja puhkepargiks kujundamisega.
• Germann suri Tartus 28. novembril 1809. aastal 35-aastasena tuberkuloosi.
Allikas: TÜ botaanikaaed

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles