Kohtus halva hinde vaidlustanud resident võitis Tartu Ülikooli

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli peahoone.
Tartu ülikooli peahoone. Foto: Sille Annuk.

Tartu halduskohus tühistas eile Tartu ülikooli (TÜ) arstiteaduskonna kardioloogia eriala residendi mitterahuldava lõpueksami tulemuse eksamikorralduse nõuete olulise rikkumise tõttu. Samuti tegi kohus eksamikomisjonile ettekirjutuse uue otsuse tegemiseks.


Kohtusse pöördunud resident sooritas lõpueksami ebaõnnestunult, hindele F (puudulik) mullu 26. augustil. Resident vaidlustas eksamitulemuse enne kohtusse pöördumist nii TÜ arstiteaduskonna apellatsioonikomisjonis kui ka TÜ õppekorraldusega seonduvate otsuste vaidluskomisjonis, vahendas Tartu Kohtute pressiesindaja Krista Tamm.



Kohtueelses menetluses jäeti aga tema mitterahuldav eksamitulemus jõusse. Õigusselguse põhimõtet järgides tühistas kohus koos eksamikomisjoni otsusega ka eelmenetluses tehtud vaideotsused.



Lisaks mõistis kohus TÜ-lt kaebaja menetluskulude katteks välja 30 000 krooni.



Tamme sõnul leidis halduskohus, et TÜ rikkus vaidlustatud eksami läbiviimisel nii TÜ nõukogu määruses «Õppekorraldus residentuuris» (ÕKR) kui ka residentuuri programmides sätestatud nõudeid.



Residentuuri eesmärk on viia residendi teadmised ja praktilised oskused iseseisva eriarsti tasemele. Residentuuri programmis tehakse vahet praktilisel ja teoreetilisel koolitusel ning praktiline koolitus peab seejuures moodustama vähemalt 80 protsenti residentuuri üldmahust.



Oluline vahetegu esineb aga residentide teoreetiliste teadmiste ja praktiliste oskuste kontrollimises ja hindamises. ÕKR sätestab, et residendi praktilisi oskusi ja kogemusi hinnatakse ainult õppetöö käigus ning residendi teoreetilisi teadmisi kontrollitakse õpingute lõpetamisel toimuval kirjalikul eksamil. Ka kardioloogia residentuuri eriala programmid välistavad lõpueksamil praktiliste oskuste ja kogemuse hindamise.



Vaidlustatud lõpueksamil aga hinnati eeltoodud sätteid rikkudes lisaks teoreetilistele teadmistele ka kaebaja praktilisi oskusi. Lõpueksami komisjoni otsuses sisalduva põhjenduse kohaselt lähtus TÜ mitteasjakohasest kaalutlusest, et residendi praktilised oskused ei vastanud nõuetele.



Lisaks tuvastas kohus Tamme kinnitusel, et ÕKR sätestab TÜ residentuuri lõpueksami raames järgima sotsiaalministri kehtestatud nõudeid, mida aga tegelikkuses ei olegi kehtestatud.



Samuti leidis kohus, et eksamineeritavale tehti eksami erinevate osade kaal ja tulemused teatavaks alles residendi taotlusel eksamijärgse vaidemenetluse käigus.



Sellega rikuti kaebaja õigusi, kuna resident ei saanud eksami sooritamisel otsustada, kuidas oleks kõige otstarbekam parima võimaliku tulemuse  saavutamiseks aega kasutada.



Kohus nõustus pooltega, et residentuuri läbinud ja residentuuri lõpueksami sooritanud kardioloogid peavad olema erialaste teadmiste ja oskuste poolest pädevad ühtsel turul tegutsemiseks ning vastama tervishoiutöötajate pädevuse hindamiseks kutse- ja erialaühenduste poolt väljatöötatud nõuetele.



Teisalt peab aga TÜ kehtestatav õppekorralduse regulatsiooni vastama õiguse üldpõhimõtetele.



Kaebaja taotles kohtult ka TÜ kohustamist lõpueksami nõuetekohaseks hindamiseks juba 26. augustil 2008 antud kirjalike vastuse pinnalt. Kohus seda nõuet siiski ei rahuldanud, vaid jättis TÜ-le õiguse otsustada, kas residendi teoreetilisi teadmisi saab kontrollida juba esitatud eksamiküsimuste alusel või tuleb kaebajal lõpueksam teoreetiliste teadmiste osas sooritada uuesti.



Eilne halduskohtu otsus on vaidlustatav 30 päeva jooksul, kuni 4. novembrini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles