Kuidas nad kodukohatunnet süvendavad

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuidas teha Tähtvere spordiparki ja dendroparki paremaks sportimiskohaks
Kuidas teha Tähtvere spordiparki ja dendroparki paremaks sportimiskohaks Foto: Aerofoto: SA Tähtvere Puhkepark, allikad: Indrek Kelk, Kunnar Karu, Teet Jagomägi, Jaak Arold, Janek Bahovski

Kodukohatunde loomise ja linnaosade arendamise on valimisprogrammis esikohale tõstnud Rahvaliit. Nende valimisprogrammi esimene lause kõlab: «Meie kodudest Annelinna, Ihaste, Ropka Tööstuse, Ropka, Vaksali, Variku, Tammelinna, Ränilinna, Maarjamõisa, Veeriku, Tähtvere, Supilinna, Ülejõe, Raadi, Jaamamõisa, Kesklinna ja Karlova linnaosast algab Tartu!» 17 linnaosa Tartus ametliku jaotuse järgi ongi.


Pargid ja sportimine


Rahvaliit nendib, et viimastel aastatel on südalinn kiiresti arenenud, kuid kaugematele linnaosadele on tähelepanu ja raha nappinud.



Sagedasemad linnaosade-lubadused on erakondadel seotud parkide ja sportimisega.



Rahvaliit lubab linnaosade pargid kujundada perede vaba aja veetmise meelispaikadeks. Rohelised väidavad, et iga linnaosa peab saama avalikult kasutatavad vabaõhu-mänguväljakud ning et tuleb tagada puhkealade olemasolu igas linnaosas.



Mänguväljakuid lubab linnaosadesse ka Keskerakond. Reformierakond lisab mänguväljakute teemal, et see peab olema igas linnaosas aastaks 2013 ja lisaks ka lastele huvitav. Sotsid lubavad mänguväljakud suurelamute piirkondades korda teha.



Nii Reformierakond kui Keskerakond lubavad, et iga linnaosa peab saama valgustatud terviseraja.



Lisaks lubab keskpartei toetada korteriühistuid ja koole kõigile avatud vabaõhuliuväljade rajamisel.



Rahvaliit väidab, et sportimiskohti tuleks arendada nii, et elukoha lähedal saaks tegelda tervisespordiga.



Rohelised seovad lapse võimaluse õppida kodu lähedal linnaosa identiteedi loomisega, kuigi ka näiteks IRL rõhutab laste õigust käia kodulähedases lasteaias ja põhikoolis.



Keskerakond lubab igas linnaosas kooli baasil välja arendada kogukonna kultuurikeskuse.



IRL lubab toetada linnaosade ühistegevust ja kaasata linna asutusi ja ettevõtjaid linnaosade arendamisse. Lisaks lubab erakond elukeskkonna korrastamiseks läbi viia ülelinnalisi talgupäevi.



Rahvaliit toonitab programmi sissejuhatavas osas ühistegevuse jõudu ja ütleb, et linnaosa kodusemaks muutmisel saab aidata kaasa iga suur ja väike tartlane.



Reformierakond lubab aga toetada linnaosade päevi.



Kummardus Annelinnale


Eraldi tähelepanu leiab mitmes programmis Annelinn, mis 28 000 elanikuga on Tartu suurim linnaosa.



Kõige põhjalikumalt ja pikemalt lubab annelinlastele Keskerakond: parkimisalade teemaplaneeringut, abi prügimajade ehitamisel, majade remontimisel ja hoovide korrastamisel ning et erakond koostab terviklahendused kvartalitevaheliste parkide ja mängualade loomiseks.



Rohelised lubavad tuge Annelinna kortermajade parkimisprobleemide lahendamisel, öeldes, et eelistavad hoovide asfalteerimise asemel kärgkivi kasutamist.



Ühistute muredest leiavad erakondade programmides kajastamist parkimismured, prügimajandus ja hoonete energiatõhusus.



IRL aga peab tarvilikuks muretseda ka pesu kuivatamise võimaluste üle.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles