Miks sai Torma prügila haldaja kasutusloa 53 aastaks?

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Veolia Keskkonnateenused kaebas Tartu halduskohtusse Torma vallavolikogu kevadise otsuse, mille alusel saab Torma prügila praegune haldaja firma Amestop kasutada prügilat aastani 2062. Praegune leping Amestopi ja valla vahel kehtib veel neli aastat. Miks oli tarvis leping nii varakult ette ära pikendada?


Riina Kull

Torma vallavanem:

Esiteks oli vaja prügilat edasi arendada, aga vallal puudub selleks raha. Kui Amestop kulutab raha nõrgveesüsteemi täiustamiseks ja muuks, peab tal olema kindlustunne.

Aga kas selle kindlustunde andmiseks on põhjendatud nii pikk kasutusõiguse seadmine – veel 53 aastaks?

Mina leian, et see aeg pole pikk, sest Amestop võtab endale kõik riskid kuni prügila sulgemiseni ja järelhooldeni.

Miks ei korraldanud vald pikaajalise rentniku leidmiseks avalikku konkurssi? Kas Torma vald on kuidagi Amestopi pantvang?

Ei, kindlasti mitte. Aga ma ei näe, et konkurss oleks midagi paremaks teinud. Koostöö Amestopiga on laabunud hästi, lisaks on Amestop investeerinud prügila masinaisse.

Sõlmitud lepingu järgi hakkab vallakassasse laekuma 15 krooni kasutustasu igalt prügitonnilt. Mõni teine firma oleks ehk pakkunud vallale suuremat kasu?


Kõigepealt peaksime aasta-paariga saama tagasi raha, mille oleme prügilasse investeerinud (ca 2,5 miljonit krooni – toim). Alguses on kasutustasu 80 krooni tonnilt, 15 krooni tiksub pärast meil kogu aeg, kuni prügila toimib.

Amestopi juhataja Toomas Orumaa on ka Torma vallavalitsuse liige. Kas te ei näe selles huvide konflikti?

Ei. Prügila küsimust pole lahendanud vallavalitsus, selleks moodustati volikogu komisjon.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles