Värkstuba katsetab tellija ideed

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sihtasutuses Tartu Teaduspark homme avatava peenmehaanika katsetöökoja Protolab Tartu seadistaja-operaator Tarmo Noorem töötab Saksamaal firmas Deckel Maho valmistatud freespingil DMU 40 monoBLOCK, mida Baltimaades seni polnud. Kaks meile lähimat sellist freespinki töötavad Soomes Nokias.
Sihtasutuses Tartu Teaduspark homme avatava peenmehaanika katsetöökoja Protolab Tartu seadistaja-operaator Tarmo Noorem töötab Saksamaal firmas Deckel Maho valmistatud freespingil DMU 40 monoBLOCK, mida Baltimaades seni polnud. Kaks meile lähimat sellist freespinki töötavad Soomes Nokias. Foto: Margus Ansu

Peent metallitööd tegevatele firmadele tuleb appi ülikoolilinna teaduspargis avatav katsetöökoda Protolab, kust võib tellida tootmise alustamiseks vajaliku detaili või välja õpetada uusima freespingi taga töötaja.


Üle kaheksa aasta freesijana töötanud Tarmo Noorem on nüüd seadistaja-operaatorina ametis sihtasutuses Tartu Teaduspark tööle hakkavas katsetöökojas Protolab Tartu.

Võhikule tundub, et hiljuti Saksamaalt uut freespinki tundma õppimast tulnud operaatori-seadistaja töö on pealtnäha sama, kuid võta näpust. «Ei, selle pingi taga käib töö teistmoodi,» ütles Noorem ja süvenes arvutiekraanil jooksvate kirjade jälgimisse.

Targad seadmed


Sama kinnitas ka Protolab Tartu juhataja Roman Mugur. «Selle pingi taha minnes on tunne, nagu istuksid autost lennukisse,» muheles ta.

Mugur võib «väga soodsalt» ehk ligi 2,5 miljoni krooni eest soetatud väga paljude võimalustega freespingist palju rääkida.

Näiteks seda, et Baltimaade ainus omataoline pink liigutab detaili töötlemise ajal nii, et valmistatav asi on igast küljest korraga töödeldav.

Mõistagi saab selle pingiga, mis võtab freesimiseks vajalikud tööriistad oma tööriistakapist ise välja, freesida väga peeni asju ning mõõta valmis töö mikromeetri täpsusega üle.

Protolabi tööruumides on veel mitmeid tehnika viimase sõna järgi tehtud seadmeid. Nende abil hakkab esialgu kolme töötajaga Protolab tuge pakkuma metallitööga tegelevatele ja ka alustavatele ettevõtetele.

«Oleme katsetöökoda, kust saab tellida tootmise alustamiseks vajaliku näidise ehk prototüübi,» selgitas Mugur. «Sisuliselt tähendab see, et katsetame tellija ideed metallis või plastis.»

Raha Protolab Tartu käivitamiseks tuli projektiga Protolab Network liitunud sihtasutuse Tartu Teaduspark kaudu Euroopa regionaalarengu fondi Eesti-Läti piiriülesest koostööprogrammist.

Huvi juba tuntakse


Protolab Networki kuuluvad lisaks Tartu Teaduspargile lõunanaabrite Ogre äriinkubaator ja Ventspilsi ülikooli kolledž. Protolab Tartu ja Protolab Ogre saavad projektist kumbki ligi seitse miljonit krooni ning Protolab Ventspils kolm miljonit krooni.

Alles hiljuti seadmed oma kohale saanud Protolab Tartu vastu on juba huvi tuntud. Võimalike kindlate klientidena näeb Mugur teaduspargis töötavat ligi paarikümmet firmat ja Tartu Ülikooli füüsikainstituuti.

Peale prototüüpide valmistamise hakkab Protolab Tartu oma uute seadmete taga välja koolitama teistes firmades peent metallitööd tegevaid mehi.

«Kui Protalab Tartu hakkab hästi tööle, siis võiks sellest kasu olla küll,» arvas Tartus viit metallitööstusettevõtet koondava Meteci juhatuse liige Toomas Lepp.

Ta lubas minna labori avamisele ja uurida järele, mida seal pakutakse. «Aasta või kahe pärast võib juba öelda, kas metallitööstusfirmadele on Pro-tolabist tulu või ei,» märkis Lepp.

Protolab Tartu
• SA Tartu Teaduspark peenmehaanika ja meh-hatroonika alal täisteenust pakkuv Protolab Tartu on üks kolmest Pro-tolab Networki katsetöökojast. Lisaks kuuluvad võrgustikku Lätis elektroonikale keskenduv Protolab Ogre ning arvutiprojekteerimisega tegelev Protolab Ventspils.
• Protolab Tartu pakub kolmemõõtmelise konstrueerimise/joonestamise ja prototüübi tootmise teenust. Soovi korral valmistatakse tellija kirjelduse või joonise järgi vajaminev seade.
Allikas: Protolab Tartu
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles