Poliitikud kahtlevad uute lasteaedade vajaduses

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heljo Pikhof
Sotsiaaldemokraatliku Erakonna Tartu piirkonna esimees
Heljo Pikhof Sotsiaaldemokraatliku Erakonna Tartu piirkonna esimees Foto: TPM

Tartu Lastehoiu Seltsi kohtumisel Tartu poliitikutega kujunes üheks põhiküsimuseks, kas linn peaks jätkama uute lasteaedade ehitamist või keskenduma alternatiivse era­­päevahoiu rahastamisele.



Rahvaliitlasest linnavolinik Robert Närska märkis, et rahvastikustatistika järgi on Eestis kümne aasta pärast poole vähem noori sünnitajaid kui praegu.



«Seda arvestades on mõistlik küsida: milleks ehitada üha uusi lasteaedu? Panustamine lastehoidu oleks ju mõistlikum,» arutles Närska. Ta lisas, et linna panus peaks kasvama nii erahoiu jooksvate kulude katmisel kui ka hoiuruumide sisustamisel.



Sünnid õigustavad ehitust


Närska kahtlusi raha jätkuva betoonimatmise mõistlikkuse üle toetasid roheliste esindajad ning keskerakondlane Kadri Mosin, kes kandideerib kohalikel valimistel Luunja vallas.


«Investeeringuteks on planeeritud tõesti meeletu raha, selle otstarbekus pole aga kindel,» täiendas Jüri Kõre Isamaa ja Res Publica Liidust.



Reformierakonda kuuluv Tartu abilinnapea Jüri Sasi ütles aga, et tema arvates ei peaks rahvastikuprognoose käsitlema kitsalt ja uskuma, et sünnituskäitumine püsib ühesugune.


Sasi meenutas, et Tartu Ülikooli paarikümne aasta tagune uuring ennustas 2008. aastaks vähem sünde, kui oli mullu tegelikult. «Pigem on tendents sellele, et peres hakkab jälle olema lapsi rohkem,» märkis ta.



Sasi ütles, et pärast ehitatava Kummeli tänava lasteaia valmimist on Tartusse kindlasti lisaks vaja vähemalt üht lasteaeda. Esiteks jääb endiselt puudu sõimekohti, teiseks jätkub aasta-aastalt sündide arvu kasv.



«Võrreldes eelmise aastaga on sel aastal sündinud üle viiekümne lapse rohkem, järelikult on tarvis täiendavaid kohti tekitada,» rääkis Sasi. «Mingil hetkel on meil tarvis ka lasteaiarühmades olevate laste arvu vähendama hakata.»



Sasi lisas, et kindlasti tahab linnavalitsus edaspidigi toetada eraalgatuslikku päevahoidu, mille lipulaev on praegu Tartu Lastehoiu Selts, kelle viies hoiurühmas käib kokku 54 last.


Sotsid tahavad võrdsust



Riigikogu liige, sotsiaaldemokraat Heljo Pikhof rõhutas võitlust ebavõrdse kohtlemisega. Praegu tuleb Tartu Lastehoiu Seltsi teenust kasutavail lapsevanemail kulutada oma laste päevahoiule ligi neli korda rohkem raha kui linnalasteaiakoha saanuil.



«Lastehoid ja lasteaed peaks olema lapsevanemale ühe hinnaga,» arvas Heljo Pikhof. «Kuni lasteaiakohti pole piisavalt, oleks hinna ühtlustamine hea.»


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles