Ahhaa maja kerkib jõudsalt

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aktsiaseltsi K & P Ehitus geodeet Margus Koppel märkis eile lõuna ajal maha teaduskeskuse Ahhaa kerkiva hoone seinu ja kõikvõimalikke poste.
Aktsiaseltsi K & P Ehitus geodeet Margus Koppel märkis eile lõuna ajal maha teaduskeskuse Ahhaa kerkiva hoone seinu ja kõikvõimalikke poste. Foto: Margus Ansu

Olgu pilved kui tahes tumedad ja tulgu taevast kas või pussnuge, teaduskeskuse Ahhaa rahvas on ikka rõõmus: täna saab pidulikult nurgakivi Ahhaa hoone, mis kerkib euroliidu, riigi ja Tartu linna rahaga.


«Ehitus edeneb, töö kogub üha tuure juurde, sest just tuli ka hea uudis euroraha kohta,» andis Aura keskuse naabrusse teaduskeskuse Ahha­­­­­a hoonet ehitava Nordecon Ehituse projektijuht Peeter Voovere töö seisust lühiülevaate.



Kevadel platsi puhtaks löömisega alanud ehitus on sealmaal, et hoone nullkorrus hakkab ilmet võtma. Halbu üllatusi pole maja asukoht ehitajatele teinud, kuid üht-teist ootamatut on maa seest päevavalgele tulnud küll. Näiteks leiti platsilt nõukogude ajal tehtud puurkaev ja puitparvi, millel kunagi olid majad. Kõige suurem probleem oli ehitustandrile vägisi sisse pressiv vesi, kuid sellest saadi üle.



Kolm rahastajat


«Mehed töötavad siin võimsalt,» kiitis teaduskeskuse Ahhaa juhataja Tiiu Sild. «Näiteks kolmapäeval käisid nad välja, et valavad tüki esimese korruse põrandast ära, siis on nurgakivi parem panna. Neljapäeva hommikuks oligi see tehtud!»



Ahhaa hoone ehitamiseks ning sinna ekspositsioonide ja sisustuse soetamiseks kulub 239,5 miljonit krooni. Sellest kolmandik ehk 80 miljonit krooni tuleb Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse kaudu Euroopa Regionaalarengu Fondist, teine kolmandik riigilt ja kolmas kolmandik Tartu linnalt.



Sel aastal on teaduskeskusel oma hoone ehitamiseks kasutada haridus- ja teadusministeeriumilt saadud 35 miljonit krooni ning Tartu linna panustatavad viis miljonit krooni. Kui paljuga ülikoolilinn tuleval aastal hoone ehitamist toetada saab, pole majanduse keerulise seisu tõttu veel selge. «Ahhaa peab ilmselt laenu võtma, sest vaevalt suudavad linn ja riiki esindav haridusministeerium tuleval aastal oma kohustusi täies ulatuses täita,» ütles teaduskeskuse Ahhaa nõukogu esimees, Tartu abilinnapea Karin Jaanson.  



Karp valmib varsti


Ahhaa hoonet 167,4 miljoni krooni eest ehitav Nordecon Ehitus soovib maja karbi valmis saada järgmisel aastal vabariigi aastapäevaks. Kevade poole, kui ilmad lähevad soojaks, asuvad ehitajad hoone ühe kõige keerulisema töö, kuplite tegemise kallale.



Täna, kui Tartus ja ka Eesti teistes linnades peetakse Ahhaa eestvedamisel hommikust hiliste tundideni kestvat üleeuroopalist teadlaste ööd, ootab teaduskeskuse rahvas kõiki huvilisi kell 16 oma hoone pidulikule nurgakivi panekule ning teadlaste öö põnevatele ettevõtmistele.



Ehitaja lõpetab Baltimaade esimese teaduskeskuse hoone, Ahhaa maja juures töö 2010. aasta 31. detsembril. Külastajaid oodatakse sinna 2011. aasta kevadel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles