Selide muuseum sai linnalt maad

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Suurärimees Neinar Seli plaanitav vanatehnikamuuseum sai Tartu linnalt tasuta rendile endised Raadi lennukiangaarid Roosi tänava ääres ja kaks hektarit maad.


Tartu abilinnapea Margus Hansoni selgitusel saab mittetulundusühing Tartu Uunik Auto, mille juhatuses on Neinar Seli ja tema vend Anti Seli, krundi tasuta tähtajalisele rendile kohustusega tagada hoone säilimine ja ümbritseva ala ööpäevaringne valve.



Rendileping on tähtajatu, aga muutub tähtajaliseks alles siis, kui Tartu Uunik Auto projekt vanatehnikamuuseumi rajamiseks saab euroliidult raha. Sel juhul loetakse leping sõlmituks kümneks aastaks ja lepingu algust arvestatakse projekti abikõlblikkuse perioodi lõppemisest alates.



Projekteerimine käib


Anti Seli kinnitas teisipäeval, et muuseumi – ametliku nimega vanatehnika külastuskeskuse – projekteerimine käib, samuti on alustatud Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusele (EAS) rahastamistaotluse kirjutamist. Millal need valmis võiksis saada? «No ikka sügiseks,» vastas Anti Seli.



Margus Hanson lisas, et EASilt raha saamise eelduseks on, et Tartu Uunik Autol on tulevase muuseumi territooriumi kasutamise õigus.



Linnavalitsus märgib oma otsuses ka eeltoodut kokku võttes, et sellise lepingu sõlmimine on põhjendatud avaliku huviga.



Margus Hansoni selgitusel ei muutu kuigi palju. Seni kasutas kõnealust Roosi tänava äärset krunti Revo Auto, millega oli lepingu teinud nüüdseks livideeritud AS Tartu Raadi Lennujaam. Likvideerimisel tulid selle firma Tartu territooriumil asuvad varad üle linnale ja linnale tuli üle ka rendileping Revo Autoga.



Hanson jätkas, et pankrotimenetluses Revo Auto on teinud linnale taotluse senine tasuta rendileping üles öelda.



ERMi naaber


Tartu Uunik Autol on aga linnavalitsuse otsuse kohaselt õigus krunt ja hooned anda allrendile osaühingule Netro-nic, mis on loodud Revo Auto kohale, sest mittetulundusühingul pole esialgu raha nii suure territooriumi valvamiseks ja korrashoiuks. Linnaga sõlmitud lepingus võetud kohustuste täitmise eest vastutab aga ikkagi Tartu Uunik Auto.



Neinar Seli on varem Tartu Postimehele plaane tutvustades öelnud, et plaanitav muuseum poleks üksnes koht uunikumautode vaatamiseks, vaid sinna võiks välja pandud saada ka muud vanatehnikat. Sellessesamasse ansamblisse sobiksid hästi ka töökojad, kus autosid taastatakse, ning noorte tehnikaklubi.



Vanatehnikamuuseumi krunt asub Eesti Rahva Muuseumi tulevase peahoone naabruses ja sellel piirkonnal on eeldusi saada arvestatavaks tõmbekeskuseks.



Margus Hanson nimetas aga põhjendamatuks skeptikute kartusi, nagu oleks krunt Selile libistatud ja sellele kerkib lisaks uunikumautode muuseumile ka näiteks väike Tasku.



«Selleks peaksid olema langetatud täiesti teistsugused otsused. Uut Taskut ei saa rendilepinguga ehitada,» kinnitas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles