Tartu avab Eesti esimese loomemajanduskeskuse

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu loomemajanduskeskus pakub pinda mitmetele väljapanekutele. Pildil keskuse juhatuse liige Raul Oreškin.
Tartu loomemajanduskeskus pakub pinda mitmetele väljapanekutele. Pildil keskuse juhatuse liige Raul Oreškin. Foto: Margus Ansu / Postimees

Täna kell 13 avab Tartu linnavalitsus aadressil Kalevi 13 Tartu loomemajanduskeskuse, kus asuvad mitmete alustavate loomeettevõtete töö- ja esinduspinnad. Keskuse külastajad saavad kohapeal tutvuda ka samal päeval avatava Tartu skulptorite välinäitusega.



Värskelt korrastatud hoonesse on ennast sisse seadnud juba aasta alguses toimunud konkursil edukalt osalenud inkubandid, kelle tegemistega saavad huvilised kohapeal täpsemalt tutvuda.

Üheksa üürniku seas asustavad Tartu Loomemajanduskeskust multimeedia ettevõte, müügigalerii, kaks fotostuudiot, stiilistuudio, klaasi ja keraamika töökoda, ning veebidisaini, graafikat ja maalikunsti viljelevad  loome-ettevõtjad.

Septembri keskel avab uksed ka Kultuurikohvik, edastas Tartu linnavalitsus.

Tartu loomemajanduskeskuses tegutseva üheksa ettevõtte abiga on Tartusse loodud ligi 20 uut töökohta.

Linnapea Urmas Kruuse sõnul on loomemajanduskeskuse ülesanne julgustada noori ettevõtlusega tegelema, et neil tekiksid oskused rakendada oma loominguline potentsiaal enese hüvanguks. Seega on loomemajanduskeskuse avamisel oluline tähtsus nii ettevõtluse kui ka kultuurikeskkonna rikastamisel.

«Intellektuaalomandi müügil põhineva ettevõtluse arendamine loob Tartus uusi võimalusi loovisikutele ja oma ala spetsialistidele, mis omakorda  mitmekesistab Tartu linna elukeskkonda, kuna tekivad uued kultuuriteenused ja -paigad nii tartlastele kui ka linna külalistele,» lisas Kruuse rae pressitalituse vahendusel.

Lisaks Kalevi 13 tööd alustavale loomeinkubaatorile on hetkel Kalevi tänava miljööväärtuslikus piirkonnas projekteerimisfaasis Kalevi 15 ja Kalevi 17 hooned, kuhu on samuti plaanis luua töö- ja esinduspinnad loome-ettevõtetele.

Samuti rajatakse kõrvalhoonetesse residentsid külalisettevõtetele ning multifunktsionaalne 80-kohaline saal. Hoonete rekonstrueerimine on kavandatud järgmisse aastasse.

Tartu Loomemajanduskeskus juhatuse liige Raul Oreškin leidis, et keskuse avamisel on märkimisväärne roll Tartu kui loovlinna arengus. Loomemajanduse valdkonna katusorganisatsioonina planeerib avatav keskus koostööd teha nii Tartu, Tartumaa kui kogu Lõuna-Eesti piirkonnas tegutsevate loomeinimeste, erinevate institutsioonide ja ettevõtetega, et pakkuda vajalikke tugistruktuure loome-ettevõtete konkurentsivõime tugevdamiseks.

Lähiaastate plaanidesse mahub ka rahvusvahelise võrgustiku loomine, mis võimaldaks ekspordipotentsiaaliga kultuuriettevõtetel välisturgudele siirduda.

Loomemajandus on kogu maailmas jõudsalt kasvav majandusharu, mis hõlmab arhitektuuri, audio-visuaalset kunsti, disaini, etenduskunste, infotehnoloogia, kirjastamise, kultuuripärandi, kunsti, muusika ja reklaami valdkondi ning põhineb individuaalsel ja kollektiivsel loovusel, oskustel ja andel.

Tartu Loomemajanduskeskuse eesmärgiks on toetada, nõustada ja koolitada alustavaid loomeettevõtteid ning koordineerida loomemajandusega seotud tegevusi Tartus ja Lõuna-Eestis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles