Läänemeremaade lõõtspillimängijad peavad Tartus festivali

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Festivali pillilaadalt saab endale ka pilli soetada, et sellega kas siis põõsakontserdil või kasvõi tänavanurgal üles astuda. Foto pole lõõtspillifestivaliga seotud.
Festivali pillilaadalt saab endale ka pilli soetada, et sellega kas siis põõsakontserdil või kasvõi tänavanurgal üles astuda. Foto pole lõõtspillifestivaliga seotud. Foto: Toomas Huik/ Postimees

Enam kui poolsada lõõtsamängijat Baltikumist, Poolast, Skandinaaviast ja mõistagi Eestist kogunevad sel nädalalõpul Tartusse. Kuueteistkümnenda Tartu lõõtspillifestivali peakorraldaja Kadri Giannakaina Laube sõnul üllatab seekordne suurüritus muusikavalikuga.


Rohkem kui tosina kontserdi nautimise kõrval saab õppida lõõtspillimängu, keerutada tantsu simmanitel ja pillilaadalt endale lõõtspilligi osta, kinnitas Giannakaina Laube.



Tänavune festival toob kaasa hulga erinevaid projekte. «Tuulelõõtsutajad jätavad viiuli, kitarri ja bassi koju ning seekord astutakse Tartu Ülikooli aulas üles kavaga «Neljal lõõtsal».



Püürhäll (Kadri G Laube, Marju Varblane ja Jaanus Põlder) haarab endaga lavale kaasa festivali väliskülalise, mandoolamängija Marit Fält´i, kes annab festivalil kontserdi Norra-Rootsi koosseisus Trio Hilma. Ansambli Stela esituses kõlavad Tartu raekoja saalis põhja-poola laulud segatuna jazz-harmooniatega.



Esmakordselt toimuvad sel aastal kontserdid ka Genialistide klubis. 5. septembri õhtul kell 21 alustab Trio Hilma karge skandinaavia muusikaga. Sellele järgnevad Võrumaast inspireeritud lugusid mängiv Folkräüss ja südaöösel alustab piduliste hullutamist ska-punt Kontrapanda.



Pärast bände valivad muusikat DJ Põldsepp, kes on enam tuntud ansambli Untsakad lõõtsamehe ja lauljana, ning DJ Harl:Etno muusika saatel.



Tantsusõbrad on oodatud festivaliõhtutel Püssirohukeldrisse, kus reedel mängib tantsuks ansambel Untsakad ja laupäeval ansambel Heino Tartes ja sõbrad.



Traditsioonilisel Igamehekontserdil saab sõna iga festivalile pilliga tulnud muusik – kahe tunni jooksul kõlavad erinevad pillid, stiilid ja mänguvõtteid. Lisaks kümneid pillimehi Eesti erinevatest nurkadest, keda saab kuulda kontsertidel, lõõtspillitänaval, bändide vaheaegadel ja õhtustel jämmidel.



Lõõtspillisõbrad on oodatud ka ise programmis tegijana kaasa lööma. Lõõtspillipidu algab õpitubadega, kus iga soovija saab pilli jalgadele ja esimesed võtted sõrmedesse. Kui pillimäng sobiv tundub, on võimalus festivali pillilaadalt endale ka pill soetada ning põõsakontserdil või tänavanurgal üles astuda.



Lisainfo ja festivali kava:

www.lootspill.ee

.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles