Esoteerikahuvi toob vallajuhile umbusalduse

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väino Kivirüüt
Väino Kivirüüt Foto: Ove Maidla

Pärast kohtumist teispoolsusega esoteerikahõngulisel seminaril naasis Laeva vallavanem Väino Kivirüüt siinpoolsusesse ja avastas, et volikogu esimehele Jüri Metsale tema koolituselkäik ei meeldinud.


Mets ise oli eile kindel, et üheksast volikogu liikmest vähemalt neli hääletab tänaõhtusel volikogu istungil Ki­­virüüdi umbusaldamise poolt. Sellest siiski Kivirüüdi lahtikangutamiseks ei piisa.



Kivirüüt käis AHA Keskuse suvekoolis Tarsi talus Raplamaal 12.-13. augustil. Juba veebruaris ostetud 990-kroonise seminari maksis Kivirüüt kinni omast taskust, küll aga oli ta koolitusel tööajast.



Enne koolitusele minekut teatas Kivirüüt Metsale selles osalemisest, ent Mets kirjutas vallavanema vastavasisulisele avaldusele, et ei näe sellist võimalust. Ometi läks Kivirüüt ikkagi koolitusele.



Loova enesearengu seminari programm on esoteerikahõnguline ja võiks sobida päris hästi eneseleidmiseks ma­­suaegsele vallavanemale, kes püüab leida rahu, sellal kui hinge närivad süvenevad eelarveprobleemid.



Seminari tutvustusest saab muu hulgas teada, et teksti kirjapanija ei oska kirjutada Albert Einsteini nime (reklaamis kirjas Einštein). Seminari rännakumeetodi töötoas tutvustati Kivirüüdile teraapiavormi, mille abil saab lihtsate vahenditega vabaneda emotsionaalsetest probleemidest ja füüsilistest haigustest.



Kui Kivirüüdil õnnestus ümber programmeeruda, sai temast reklaami kohaselt tõeline elu looja. «Ühtäkki jõuavad meieni imelised lahendused, suhted paranevad ja tunneme iga ihurakuga, et elu on tõeliselt elamist väärt,» seisis programmis.



Eelmiste elude pained


Tervisetoas võis Kivirüüt tutvuda vabastava hingamisega, samuti tutvustas selgeltnägija ja ravitseja negatiivsete tunnetega toimetulekut ning vanade energiate vabastamist. «/.../ paljudel foobiatel või kaasasündinud rasketel haigustel on seos eelmiste eludega ja nende tervendamiseks on vaja mõista eelmiste elude sõlmpunkte ja need lahti harutada,» seisis muu seas regressiooni töötoa tutvustuses.



Koolituselt naasis Kivirüüt tunnistusega, mille kohaselt peaks mees nüüd olema varasemast vilunum arenguvestluste, avaliku esinemise ja enesejuhtimise vallas.



Kivirüüdi koolitust vaagiva Laeva valla revisjonikomisjoni liikme Liilia Raimetsa sõnul annab seadus põhimõtteliselt võimaluse võtta ruumi oma tööajast ka selliste vabahariduslike koolituste tarbeks. Samas on väikevalla töötajad eesotsas vallavanemaga pidanud juba sel aastal nädala palgata puhkust võtma.



Nüüd ähvardavad omavalitsust järjekordsed ja erakordselt valusad kärped – eelarvepuudujääk on 1,3 miljonit krooni ja kui seda summat vara müügi ja kulude kärbete abil ei leita, ei ole omavalitsusel enam Metsa hinnangul aasta lõpus raha palga maksmiseks.



Jüri Metsas tekitabki kummastust see, et vallavanem leiab ülikeerulisel ajal tööajast kaks päeva, et käia esoteerikahõngulisel koolitusel. «Meil oli vaja valmistuda volikogu istungiks ja ma nägin, et vallavanema osalemine sellisel koolitusel pole võimalik.»



Metsa hinnangul bluffis vallavanem talle enne koolitust, väites, et koolitus on seotud vallavanema tööga. «Tegelikult oli see eneseabikursus ja mingit arenguvestluse ja avaliku esinemise läbiviimise koolitust ei olnud,» lausus ta.



Juhile väga hea koolitus


Kivirüüdi enda sõnul ei ole vallavolikogu esimehel ainuisikulist õigust keelata tal koolitustel osalemist. «See on Metsa arvamus, et tegu oli eneseabikoolitusega,» lausus vallavanem. Kivirüüt ei öelnud telefonitsi täpsemalt, mis oli koolituse täpsem sisu. «Seal olid arenguvestlused ja niisugused asjad,» lausus ta.



Kivirüüdi sõnul võib sellise koolituse siduda iga juhi tegemistega. «Ükskõik, kas ta on vallajuht või tootmisjuht – juhi jaoks on see väga-väga hea koolitus,» lausus Kivirüüt.


Jüri Mets ütles, et alles läinudnädalasel volikogu istungil oli Kivirüüt nõus tasuma seminaril käimisega seotud sõidukulu ja loobuma samal ajal saadud palgast.



Koolitus ise ei ole siiski ainus põhjus, miks eelmistel valimistel ainsa Keskerakonna nimekirja liikmena volikokku pääsenud Mets (ülejäänud kaheksa liiget said volikokku Rahvaliidu nimekirjas – N.N.) vallavanemat täna ametist maha tahab võtta.



Praeguseks likvideerimisel Revo Auto võlgneb Laeva vallale 800 000 krooni ringis ressursimaksu seoses kruusa kaevandamisega. Võlg tekkis juba eelmise aasta augustis, aga Metsa väitel ei liigutanud omavalitsus kuude kaupa lillegi


selleks, et oma raha kätte saada.



Revo Auto vedas karjäärist kruusa välja veel maiski, kui vallavolinikele oli ammu selge, et kõrvuni võlgades ettevõte ei kavatsegi võlga ära maksta.



Kivirüüt tunnistas, et Revo Auto hakkas tõepoolest eelmisel aastal Laeva vallale võlgu jääma ja praeguseks on tegu juriidilise vaidlusega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles