Pauluse kirik allkirjastab orelilepingu

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Pauluse kirik.
Tartu Pauluse kirik. Foto: Sille Annuk.

Täna kirjutavad Pauluse kiriku esindajad orelifirmaga Paschen-Kiel Orgelbau GmbH alla lepingule, mille tulemusena saab pühakoda 56 registriga romantilise oreli. Lepingu maksumus on 14,1 miljonit krooni.


Orelikomisjoni esimehe Kristel Aeri sõnul kuulutas SA Tartu Pauluse Kirik mullu 4. märtsil välja rahvusvahelise konkursi renoveeritavasse kirikusse kolme manuaali ja vähemalt 50 registriga oreli ehitamiseks.



Pisut vähem kui aasta hiljem, tänavu 9. veebruaril valis kiriku orelikomisjon viie pakkumise seast välja parima. Väljavalituks osutus Põhja-Saksamaa orelifirma Paschen-Kiel Orgelbau.



Oreli valmimine sõltub kiriku ehituse kujunemisest ja Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselt toetuse saamisest. Oreliprojekt valmib 2010 aasta aprilliks. Esialgsete kavade kohaselt saab uue oreli kaunist kõla kuulda 2013. aastal .



Paschen-Kiel Orgelbau on ehitanud ja restaureerinud üle 160 oreli. Firmal on kogemusi põhjamaise kuiva talve ja niiske suve kliimaga, sest Soome on ehitatud enam kui 10 orelit.



Uut orelit tulevad häälestama Soome tunnustatud romantiliste orelite intoneerijad Helmuth Gripentrog ja Kalevi Mäkinen, kellega Paschen-Kiel Oregelbaud seob juba aastakümnete pikkune koostöö.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles