Välismaalased päästavad Tammeka jalgpalliklubi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Marcelo Gomest mäletate? 2005. aastal Tartu Tammeka ridades mänginud brasiillasest ründaja. Legendaarse vutitreeneri Hillar Otto sõnul tehniliselt tollal parim mängija Eesti meistriliigas. 


Gomes oli esimene eksootiline jalgpallur Taaralinna tiimis. Tänavu üllatab JK Tammeka tervelt seitsme välismaalasest vutimehega.



Tammeka ridadesse lisandusid juuni-juuli jooksul ka-merunlane Fidele Eric Afila Oleme, austerlane Bern­hard Schachner, Saksamaa kodakondsusega türklane Sercan Konal, Maroko päritolu Saksamaa kodanik Badr Hamdouchi, sakslane Moritz Frederik Steh­ling, kreeklane Panagiotis Vouis ja brasiillane Chiquin­ho.



Uus juhtkond


Lisaks võeti Levadiast laenule Artjom Artjunin ja Anton Aristov ning vabaagendina liitus tartlane Timo Teniste.



Uuenenud pole ainult mängijate koosseis. Klubil on poolenisti uus juhtkond: ametis on uus president Jane Afshar ja spordidirektor Gerhard Wag­ner.



«Pikkade läbirääkimiste tulemusel õnnestus käed lüüa toredate jalgpalli armastavate inimestega, kes tegelevad professionaalse jalgpallimänedž­mendiga Saksamaal,» selgitas Tammeka juhatuse liige Madis Hünerson muutuste algust.



«Eesmärk oli parandada Tartu jalgpalli, pakkuda andekatele Lõuna-Eesti jalgpalluritele kodus alternatiivi Põhja-Eesti klubidesse minemisele,» sõnas ta.


«Sakslastega kaasneb ka erinevaid toetusvõimalusi – rahvusvahelisi kontakte noorte, naiste ja tipptasemel meeste jalgpalli tasemel,» toonitas Hünerson. «Need kontaktid võivad kunagi aidata tekitada huvitavaid sidemeid välisklubidega.»



Pärast esimesi uudiseid muutustest Tartu jalgpalliklubis hakkas levima ka vandenõuteooria: Tammeka müüdi maha. «Tammeka klubi ei ole maha müüa,» kinnitas Hü­ner­son, «ja Eesti jalgpallis ei toimu mingit äri. See on täna meile kõigile ainult sotsiaaltöö ja selgelt väljaminekud.»



«See oli kingitus kõige nõrgemale,» muigas heatahtlikult klubi uus president, tuntud mängijateagendi Babak Afshari eestlannast abikaasa Jane. «Olen Pärnust pärit ja Pärnu klubi kukkus möödunud aastal meistriliigast välja. Meie eesmärk oli aidata, et Tartu klubiga sama ei juhtuks.»



Afshari ja Wagneri esialgne panus Tammeka tugevdamisse on kogemuste, sidemete, oskusteabe ja uute mängijate toomine Tartusse.



«Mis seal salata, nende kulu ja kirjadega on need välismängijad siin,» möönis Hü­ner­son. «Meie eelarve oli selline, et hooaja eel ütlesime, et oleme amatöörklubi, keegi palka ei saa.»



«Töötame selles suunas, et klubi finantsolukord paraneks,» ütles Jane Afshar. «Usume, et tänu professionaalsele juhtimisele saab Tammeka tulevikus juba klubi eelarve toel mängijaid palgata.»



Klubi presidendi sõnul otsitakse aktiivselt sponsoreid nii Eesti kui välisfirmade seast.


Kui suurte kuludega võõrleegionäride Tartusse toomine seotud on, Afshari avalikustada ei tahtnud, möönis vaid lõbusalt, et Chelsea ostnud Roman Abramovitši moodi rahaliigutamist ei olnud. «Kõik olid vabad mehed, nii et üleminekutasusid me maksma ei pidanud,» ütles Afshar.



Sulandumine käis ruttu


«Kokkulepe sai tehtud juuni viimastel päevadel. Juulikuu on see aken, kus saab mängijaid meistriliigasse juurde registreerida,» rääkis Hünerson.



«On muidugi raske ülesanne selline paabel ühtselt toimima panna. Samas, kuna meeste vanus on aasta-paar pealt kahekümne, siis suhtlustõkkeid eesti poistega ei ole. Sisseelamine ja sõbrunemine käis väga ruttu,» lausus ta.



Tammeka eesmärk hooaja algul oli meistriliigasse püsima jääda. «Loomulikult olime arvestanud ja läbi mänginud ka variandi, et kukume välja,» möönis Hünerson. Saksa partnerite ja uute mängijate abiga on siht taas esiliigat vältida.



Tammeka on meistriliigas hetkel 8 punktiga viimasel kohal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles