Uus teatrisaal peitub mäenõlva

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanemuise suure teatrimaja laiendusprojekti võidutöö büroolt Okas & Lõoke sobitas uusehitise rohelise mäenõlva varju, et see ei domineeriks suure teatrimaja üle.
Vanemuise suure teatrimaja laiendusprojekti võidutöö büroolt Okas & Lõoke sobitas uusehitise rohelise mäenõlva varju, et see ei domineeriks suure teatrimaja üle. Foto: Arhitektuuribüroo Okas & Lõoke

Alalhoidlike linlaste rõõmuks võitis Vanemuise suure teatrimaja laienduse arhitektuurivõistluse kõige konservatiivsem töö, mis peidab uue teatrisaali ja orkestri harjutussaali rohelisse mäenõlva.



Vanemuise teatrijuht Paavo Nõgene lausus, et arhitektuuribüroos Okas & Lõoke loodud kavand «Kannel» eristub teistest konservatiivsuse poolest ja sobitub kõige paremini 42-aastase teatrimajaga. Teised kolm tööd büroodest Kavakava, 3 +1 Arhitektid ja Lunge & Co olid loobunud harjumuspärasest mäenõlvast ja tekkis kartus, et uus hooneosa võib tulla vana maja üle domineeriv.



Nõgene lisas, et kõik tööd vastasid täiel määral tingimustele ja nende ruumilahendus teatri vajadustele, kuid konkursi peamine mõte oligi leida sellesse paika kõige paremini passiv välisilme.



Uus hooneosa mitte üksnes ei säilita suurel määral rohelist mäenõlva, vaid pikendab ka teatrikohviku esise terrassi paekivist müüri teisele poole suure teatrimaja peasissekäiku.


«Teatris on tähtsal kohal noortetöö, on haridusprogrammid, mis tutvustavad kõiki kolme žanri, on õpi- ja meistritoad,» selgitas Nõgene teatri noortekeskusele oma ruumide rajamise vajalikkust.



Põhiline, mis ajendas uut maja ehitama, on aga black-box-tüüpi teatrisaal, mis praegu on Vanemuise käsutuses Sadamateatris, ent rendituna erafirmalt. Laiendusse tuleb ka Vanemuise orkestrile harjutussaal ja teatri muuseum, sest 140 tegevusaasta jooksul on näitamisväärset kogunenud üksjagu.



Hiljemalt detsembri lõpuks loodab teater selgusele saada, kas uus saal võiks vaatajate päralt olla juba 2011. aasta suvel. Teater on uurinud euroraha kaasamise võimalusi, pidanud kõnelusi kultuuriministeeriumi ja linnaga ning otsinud kaasrahastajaid erasektorist.


Ehituseks vajaminev summa on hinnanguliselt 20–25 miljonit krooni. Sadamateatri kasutamise eest maksab Vanemuine aastas renti 1,1 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles