Esimest suusamaratoni hakkab meenutama ausammas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ööklubi Atlantis kandis varasemalt Kaunase nime. Selle nime sai ta aga Leedu sõpruslinnalt.
Ööklubi Atlantis kandis varasemalt Kaunase nime. Selle nime sai ta aga Leedu sõpruslinnalt. Foto: Ove Maidla.

Klubi Tartu Maraton kuulutab välja ideevõistluse, leidmaks 50 aasta möödumist Tartu suusamaratoni esimesest stardist tähistava ausamba eskiisi.


Kolme kuu jooksul oodatakse konkursile arhitektuurilisi või skulptuurilisi projektlahendusi, mis peegeldaks Tartu maratoni olemust ja sobiks ausambale planeeritud asukohaga.



Mälestusmärk hakkab paiknema Atlantise vastaskaldal, Poe tänava otsa jääval haljasalal Vabaduse puiestee ääres. Nimelt annavad säilinud fotod tunnistust, et umbes sel kohal anti Emajõe jääl 16. jaanuaril 1960 Tartu maratoni esimene start.



Klubi Tartu Maraton juhatuse esimehe Indrek Kelgu sõnul ei kirjuta korraldajad täpselt ette, milline skulptuur peaks olema. «Eelkõige ootame originaalseid ideid,» märkis Kelk.



«Mängumaa on väga avatud ja loodame, et konkursil osalejad teevad kõva kodutöö.»


Ideekavand võib olla abstraktne, kuid võib vihjata ka suusatamisele.



Materjali osas on võistlejatel samuti vabad käed. Kelgu sõnul on peamine, et oleks aru saada, millega tegu.



Võidupreemiaks on klubi Tartu Maraton välja pannud 30 000, teisele kohale 20 000 ja kolmandale 5000 krooni.



Ausamba püstitamise aeg sõltub Kelgu sõnul väga palju sellest, millise lahenduse ja maksumusega võistlustööd laekuvad. «Kas ta nüüd algava aasta jaanuariks valmis saab, on päris kahtlane, kuid sel juhul oleks järgmiseks tärminiks aasta 2011, kui sõidetakse 40. Tartu maratoni,» rääkis Kelk.



Kõige suuremaks takistuseks mälestusmärgi püstitamisel on mõistagi raha. Seetõttu soovib Kelk, et skulptuuri maksumus jääks alla miljoni krooni.



Konkursi väljakuulutamisega seotud kuludeks on klubi eraldanud 100 000 krooni, ausamba püstitamise tarbeks loodetakse raha saada annetajatelt, sponsoritelt ja toetusfondidelt. «Kindlasti tahaks loota natuke ka linna toele,» ütles Kelk.


Võistlustööde esitamise tähtaeg on 13. november.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles