Külad lammutavad ja ehitavad PRIA rahaga

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võnnu kiriku vastas asuvas tulevases kogudusemajas on töödega juba alustatud, koguduse õpetaja Urmas Paju sõnul viiakse esmajärjekorras majast välja sinna aastatega kogunenud praht.
Võnnu kiriku vastas asuvas tulevases kogudusemajas on töödega juba alustatud, koguduse õpetaja Urmas Paju sõnul viiakse esmajärjekorras majast välja sinna aastatega kogunenud praht. Foto: Margus Ansu

Varsti võib Võnnu koguduse õpetaja Urmas Paju kergemalt hingata, sest Võnnu kirik saab varustatud päästeameti nõuetele vastavate signalisatsiooniseadmetega.


Kalli süsteemi ostmiseks taotleti põllumajanduse registrite ja informatsiooni ametilt (PRIA) külade uuendamise ja arendamise investeeringutoetust ning seda ka saadi, kokku 938 683 krooni.



Kirikule ostetakse selle raha eest tulekahju- ja valvesignalisatsioon ning külmade ilmade tarbeks soojapuhur ja -kiirgur. Suurem osa summast läheb aga kiriku vastas oleva kahekorruselise maja muutmiseks kogukonnamajaks.



Uus kogudusemaja


1875. aastal tütarlaste kodumajanduskooliks ehitatud hoone on kasutusel olnud koguduse leerimajana, vene ajal aga ka näiteks malevasse tulnud noorte majutamiseks. Viimased 15–20 aastat on see aga tühjana oma aega oodanud.



Põhjaliku remondi käigus saab maja uue katuse, uksed ja aknad  ning viimasel ajal pigem salajaseks viinavõtmiseks kasutatud ruumid lähevad koguduse kasutusse. Järjekorras ootavad nii seeniorid kui juuniorid, vaja on kohta sotsiaaltööks ja niisama kooskäimiseks.



Kooskäimise koht, kultuurimaja, on tegelikult olemas, kuid selle suur saal Paju sõnul kõigeks ei sobi. «Memmekesed sinna ju käpikut kuduma ei lähe. Ja oleks vaja kohta, kus kas või peiesid pidada nii, et sind tööpäeva lõppedes välja ei visata,» rääkis Paju.


Lisaks tulevad majja ka pesuruumid neile, kellel kodus pesemisvõimalust pole.



Praegu on töödega juba alustatud, majast viiakse välja sinna aastatega kogunenud prahti. Paju sõnul loodetakse hoone järgmise aasta jooksul kindlasti valmis saada.


Ainult PRIA rahast ei piisa, puuduoleva osa saab kogudus peamiselt välispartneritelt ning ka mõningatelt ümbruskonna valdadelt.



Tuuliku tegemine


Mööbli restaureerimisega tuntust kogunud Tartu firma OÜ Pindisain sai PRIA-lt ligi miljon krooni aga Meeksi tuuliku rekonstrueerimiseks.



Vanale veskile tahetakse uus elu sisse puhuda, et temast saaks kohalik vaatamisväärsus, mis oleks kogu aeg avatud nii kohalikele kui turistidele. Tööd jagub Pindisaini juhataja Margus Reinvaldi sõnul umbes kaheks aastaks.



«Seis on selline, et ta on lagunenud ja ajahambast puretud,» rääkis Reinvald veski kohta ning lisas, et seal on olemas kõik võllid, veskikivid ja muu vajalik.



«Nad tahavad kõik kordategemist, aga füüsiliselt on nad olemas,» ütles ta.


Kuna vana tuulik asub eramaal, on firma selle omanikuga sõlminud rendilepingu ning Meeksi vallaga koostööleppe.



Korrastustöid veel alustatud ei ole, kuid aasta lõpuks tahetakse veski katuse alla saada, sest praegu kaitseb tuulikut kaela sadava vee eest ainult kile.



Külade uuendamise ja arendamise investeeringutoetuse eesmärk on maapiirkonna elukeskkonna ja kultuuripärandi säilitamine ning sotsiaalse infrastruktuuri arendamine mittetulundussektori arendamise kaudu.



Tartumaal rahuldas PRIA 17 toetusavaldust kogusummas ligi 12 miljonit krooni.



Tartumaa projektid


• Tammistu külakeskuse katusekatte vahetamine


• Kõrveküla puhke- ja õppeala rajamine


• Kokora külakeskuse hoone sisetööd


• Kallaste staadioni tribüüni ehitustööd


• Luunja alevikus vana karjalauda lammutamine


• Välgi külamaja aida/puhkekoha ehitamine


• Puhja vabaajakeskuse ehitamine


• Paali külaplatsi, matkaradade ja Suure-Kambja paisjärve ujumiskohtade parendamine


• Valguta seltsimaja katusekatte vahetus, juurdeehitis


• Rämsi laste mänguväljaku ehitamine


• Meeksi tuuliku rekonstrueerimine


• Vooremäe terviseradade väljaehitamine


• Konguta külaseltsi hoone ehitamine, Pööritsa külaseltsi hoone projekteerimine


• Võnnu kirikusse soojakiirguri ja soojapuhuri ning tulekahju- ja valvesignalisatsiooni ost ja paigaldamine. Kogukonnamaja rekonstrueerimine


• Rahingesse palliplatside ehitamine. Teenindushoone ehitamine. Ujumissilla ja riietuskabiini ehitamine, algajate vettehüppemäe ehitamine


• Nõo rannahalli akende vahetamine, seinte soojustamine, spordihalli ventilatsioonitööde tegemine


• Rahinge külakeskuse rekonstrueerimine


Allikas: põllumajanduse registrite ja informatsiooni amet

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles