Armastusefestival vallutab raeplatsi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Festivali tegevjuht Kristo Tohver on koos poja Tobiasega Tartuffiks valmis.
Festivali tegevjuht Kristo Tohver on koos poja Tobiasega Tartuffiks valmis. Foto: Andrus Ehrenpreis

Sel nädalal võib õhtuti kesklinnas jalutades kogemata kinno sattuda, sest Tartuff paneb Raekoja platsile püsti suure ekraani ja näitab seal igal õhtul filme armastusest.




Neljandat korda toimuva armastusfilmide festivali Tartuff  programmijuhi Kaarel Kuurmaa sõnul on neile, kes raeplatsi tulevad ja kinolina ette istuvad, kõigil õhtutel garanteeritud positiivne ja helge elamus.

«Sel aastal on palju heas mõttes feel-good filme,» ütles ta. Tartuffi kava on ka eelnevatel aastatel olnud positiivsem ja kergem kui näiteks sama meeskonna korraldataval Pimedate Ööde filmifestivalil.

Samas ei tähenda armastusfilmid romantilist roosamannat, ütles festivali tegevjuht Kristo Tohver. «See on pigem otsing, mida armastus tähendab,» sõnas ta ja lisas, et seda võib tõlgendada väga mitmel moel ja seetõttu oli korraldajatel võimalik programmi võtta väga erinevaid filme.

Zen-budistlik absurd


Näiteks on teisipäeval kavas Rumeenia film «Vaikne pulm», mis jutustab nii abiellumisest kui armastuse väljendusest kui ka armastusest diktaatori vastu, mida totalitaarses ühiskonnas sunniga kultiveeritakse.

Huvitava filmina nimetavad nii Kuurmaa kui Tohver Jaapani zen-budistlikku absurdikomöödiat «Prillid», mida näeb Raekoja platsil reedel. «See räägib armastusest iseenda vastu, mida mõnikord võib vaat et kõige tähtsamaks pidada,» ütles Tohver.

Kel tõsisemate teemade vastu huvi, on oodatud Athena keskusesse, kus näeb arutlevaid dokumentaalfilme, mille fookuses on inimene-loodus-loomus, rääkis Kuurmaa.

Athena keskuse programmist tõstis ta esile kolmapäevast Austria filmi «Raha tegemine», mis lahkab neoliberaalse finantssüsteemi aluspõhimõtteid ja toob vaatajate ette praeguse ülemaailmse majanduskriisini viinud tegurid.

Tartuff näitab tänasest laupäevani igal õhtul Raekoja platsil kahte filmi: esimene algab kell kümme õhtul ja teine südaöö paiku.

Kaks aastat tagasi arvutasid festivali korraldajad koos Tartu tähetorni teadlastega välja, et vabaõhukinos saab augustikuu keskel filme näitama hakata just kell kümme õhtul või isegi mõni minut hiljem, sest varem on väljas liiga valge.

Loengud telgis


Kuigi filmid kestavad kaugelt üle südaöö, pole Tohveri sõnul siiani öörahuga probleeme olnud.

Filmiheli erineb tema sõnul näiteks kontserdimürast, sest on väga täpselt publiku poole suunatud ja juba pisut eemal ei ole see väga vali.
«Eks me keerame kella kaheteistkümnese filmi natuke vaiksemaks ka kui kümnese filmi,» ütles ta.

Terve nädala seisab Raekoja platsil ka Pauligi kohvitelk, kus päeval peetakse loenguid ja ümarlaudu, samuti saab osaleda voolimise õpitubades. Igal õhtul enne filmide algust loetakse luulenurgas eesti naisluuletajate loomingut ning kell üheksa toimub kontsert.

Armastusfilmide festival Tartuff
• 10.–15. augustini 12 mängufilmi raeplatsil ja 6 tõsielufilmi Athena keskuses. Kõik Tartuffi üritused on tasuta!
• Raekoja platsil algab esimene seanss kell 22 ja teine südaöö paiku, Athena keskuses kell 19.

Programmi koostaja Kaarel Kuurmaa soovitab:

• täna kl 22 «Tandoori armastus» (Šveits, Saksamaa, 2008),
• teisipäeval kl 22 «Vaikne pulm» (Rumeenia, Luksemburg, Prantsusmaa, 2008),
• kolmapäeval kl 19 «Raha tegemine» (Austria, 2008) ja kl 22 «Moskva, Belgia» (Belgia, 2008),
• reedel kl 23.45 «Prillid» (Jaapan, 2007). 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles