Loomemajanduskeskusest paistab juba veidi kunsti

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fuajee galerii esimene näitus koosneb Meiu Mündi maalidest, mida aitas üles panna sihtasutuse Tartu Loomemajanduskeskus juhatuse liige Raul Oreškin.
Fuajee galerii esimene näitus koosneb Meiu Mündi maalidest, mida aitas üles panna sihtasutuse Tartu Loomemajanduskeskus juhatuse liige Raul Oreškin. Foto: Margus Ansu

Tartusse lisandus kaks uut kunsti väljapaneku kohta. Loov galerii ja Fuajee galerii asuvad mõlemad Kalevi tänava alguses Tartu loomemajandus­­keskuses, märkides selle uue asutuse käimahakkamise esimesi samme.


Kui sisse astuda Kalevi 13 hoonesse, kus varem tegutses Herbert Masingu kool, avanevad juugendlikus vestibüülis silmale Meiu Mündi väikesed maalid. Neid on ka peaaegu sajand vana maja teisel korrusel. Ühtekokku on see kõik Fuajee galerii.



Loomemajanduskeskuse juhatuse liikme Raul Oreškini meelest sobivad Fuajee esimeseks, koostöös Tartu Kunstnike Liiduga üles pandud näituseks Meiu Mündi kleidi- ja kingamaalid väga hästi. Niisama nagu kunstnik on toonud esemeid hämarast taustast esile, tahab ka keskus aidata uutel loomeüksustel esile kerkida, neid jalule aidata ja kõrgele lennutada.



Noored kunstnikud


Laupäeval avati pidulikult nii Fuajee kui ka samas majas osaühingu Elele Manu tiiva all tegutsev Loov müügi- ja kunstigalerii. Tänavu Tartu Kõrgema Kunstikooli lõpetanud Einike Leppikul on au olla oma autoritehnikas graafiliste ruudukujuliste töödega Loovas galeriis esimene kunstnik.



Elele Manu juhataja Helen Puistaja soovib galerii tegevusega aidata eelkõige noortel kunstnikel ja kunstitudengitel luua uusi kontakte, müüa teoseid, korraldada töötubasid, koolitusi ja näitusi, teha endale lennukat nime. Elele Manu nimi on tulnud hawaii keelest, kus see tähendab juhataja teada musta lindu.



Nii nagu on arengutee alguses kaks galeriid ning samas majas tegutsema hakanud ja hakkavad osaühingud või mõnes teises vormis loomeüksused, nõnda on algusjärgus ka keskus ise.



Sihtasutus Tartu Loomemajanduskeskus asutati mais ning sai enda kasutusse kolm Kalevi tänava muinsuskaitsealust hoonet. Kokku hakkab suve lõpus tegutsema üheksa ettevõtet, mis valiti välja konkursil.



«Need üheksa mahutame ära oma esimesse korrastatud majja,» märkis Oreškin. «Teistel tuleb ootama jääda, mil ülejäänud kaks hoonet korda saavad.»



Juba täna võib minna Kalevi 13 hoonesse vaatama, milliseid kostüüme ja mida kõike veel pakub stiilistuudios Elushetked loominguline ühendus Aare Kask.



Algas loengusari


Lisaks kahe galerii avamisele sai laupäeval alguse loomemajanduse teemaline loengusari. Oma praktilisest kogemusest ja loomemajandusettevõtmistest Amsterdamis rääkis Robert Marijinissen, kes on koordineerinud selle Hollandi linna loomemajandust.



Meiu Mündi maale saab Fuajees vaadata ja osta 4. septembrini. Loov galerii näitab Einike Leppiku «Isoleeritud lende» 21. augustini. Galeriid on avatud tööpäeviti kell 12–17 huvilistele tasuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles