Kivi jäädvustab teeneka põlvkonna

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vara valla mail põldu pidav Madis Avi tellis kiviraidur Ain Ilveselt mälestuskivi major Valter Pedakule ja pani selle Keressaare külla põlluveerele, kus major 1948. aasta 26. detsembril maha lasti. Kivi meenutab auväärt põlvkonda.
Vara valla mail põldu pidav Madis Avi tellis kiviraidur Ain Ilveselt mälestuskivi major Valter Pedakule ja pani selle Keressaare külla põlluveerele, kus major 1948. aasta 26. detsembril maha lasti. Kivi meenutab auväärt põlvkonda. Foto: Margus Ansu

Külarahvas mäletab rohkem kui räägib: kui Keressaares kerkis põlluveerele major Valter Pedaku mälestusmärk, toodi sinna kohe rukkililled. Mõni päev hiljem asetati sambale juba suurem lillekimp.





«Paistab, et inimesed hakkasid siin kohe käima,» rõõmustas hiljuti oma kulul Keressaare külla Eesti kaitseväelasele major Valter Pedakule mälestuskivi seadnud Vara valla mees Madis Avi lillede üle.



Keressaare küla Loobru vapsitalu omanikust Valter Pe­­da­­kust teavad kohalikud rohkem kui temast seni siia-sinna kirjalikke andmeid talletanud inimesed. Näiteks internetis Viki-peedias ja Eesti Leegioni kodulehel on tema surmapäev 27. detsember 1948. Õige on aga päev varem.



Vabadusristi kavaler


«Pedak tuli tolle aasta jõulu teisel pühal koju sauna,» rääkis Madis Avi. «Keegi, külarahvas muidugi teab, kes, andis sellest teada ja ta lasti 26. detsembril naabertalu lähedal maha.»


Julgeolekumehed viisid Pedaku järgmisel päeval Tartusse ning seal pandi tema surmapäevaks 27. detsember.



Vara vallas sündinud Valter Pedak lõpetas Tartu Õpetajate Ühingu kaubanduskooli ja Peterhofi 1. lipnikekooli ning võttis osa nii Esimesest maailmasõjast kui ka Vabadussõjast.



Esimeses ilmasõjas ja Vabadussõjas oli ta koos Madis Avi emapoolse vanaisa August Aruga. «Nad olid perekonnatuttavad, vanaisa rääkis pärast Siberist kojujõudmist Pedakust väga palju,» märkis Madis Avi.



Pedak teenis Vabadussõja alguses Kaitseliidus, seejärel oli ta Kuperjanovi partisanide rügemendi ohvitser ja võttis osa lahingutest Landeswehri vastu. Vapruse eest sõjaväljal annetati kaks korda haavata saanud Pedakule teise liigi kolmanda järgu Vabadusrist.



Pätsu ajal teenis Pedak riiki Petseris ja Värskas, Avi teada oli ta kompaniiülem. Teise ilmasõja alguses sattus major Pedak saksa sõjavangi. 1944. aasta alguses sai temast 4. piirikaitserügemendi ülem, kes sama aasta septembris saatis rügemendi riismed laiali.



Auväärt põlvkond


Pedaku pere põgenes tol ajal kodust, kuid ei ole teada, kas nad ka eluga pääsesid. Major Pedakust sai metsavend.



Kaitseliitlased ja Madis Avi avaldavad major Pedakule ja kogu ta põlvkonnale austust Keressaare külas laupäeval, 8. augustil kell 11. Kõik teisedki on oodatud.



«Pedaku ja mu vanaisa põlvkond andis Eesti Vabariigi heaks palju, nad tegid läbi mitu sõda ja istusid vangilaagrites,» märkis Madis Avi. Keres-saarde püstitatud mälestusmärgiga soovibki ta major Pedaku kaudu jäädvustada oma vanaisa põlvkonna mälestuse.



Inimestel, kes mäletavad major Pedakut ja teavad midagi tema pere saatusest, palub Madis Avi helistada telefonil 509 1055.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles