Hundikari tapab Jõgevamaal vasikaid

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hundid on Palamuse vallas Süvalepa külas murdnud juba kuus pullvasikat. Pildil huntide ekskremendid.
Hundid on Palamuse vallas Süvalepa külas murdnud juba kuus pullvasikat. Pildil huntide ekskremendid. Foto: Keskkonnaamet

Ilmselt õpetavad vanad hundid poegi kariloomade peal täisverelisteks kiskjateks, sest jahimehed on heinamaalt leidnud nii suuremate kui ka väiksemate võsavillemite jälgi.


Kokku on hundid Palamuse vallas Süvalepa külas asuval karjamaal veretööd teinud kolmel ööl ning nende kihvade läbi on looja karja läinud kuus kahe kuni viie kuu vanust maakarja-tõugu pullvasikat.

Esimest korda saabusid kiskjad karjamaale möödunud nädalal ööl vastu reedet ning surmasid ühe noore sõralise. Kolm pullikest murti maha ööl vastu laupäeva.

Karja omanik, kes palus oma nime mitte avaldada, märkis, et ööl vastu pühapäeva jätsid hundid karja rahule. Seevastu ööl vastu tänast murdsid nad maha ja sõid osaliselt ära kaks vasikat hoolimata sellest, et peremees oli süüdanud karjamaa servades pakud ning piserdanud kraaviservi spetsiaalse kiskjate vastase tõrjevahendiga Anti-Bissan.

Loomi piirab kuni meetri kõrgune okastraataed, ent hundid hüppavad sellest hõlpsasti üle. Talu perenaine sammus laupäeva varahommikul kiiresti karjamaale ning nägi üht võsavillemit parasjagu lahkumas. Metsa servas pöördus hallivatimees korraks ringi ning vaatas tagasi. Ta oli suure koonuga võimas elukas, kirjeldas mees naiselt kuuldut.

Talunik lisas veel, et pahategijad on ilmselt kohalike seas juba varasemaltki tuttavad Tagametsa metsa võsavillemid.

Kui palju riik Palamuse valla talupidajale huntide surmatud veiste eest kompensatsiooni maksab, otsustab keskkonnaameti komisjon Tallinnas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles