Akadeemik Jaan Einasto sai kätte Marcel Grossmanni auhinna

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Akadeemik Jaan Einasto ja Marcel Grossmanni auhind.
Akadeemik Jaan Einasto ja Marcel Grossmanni auhind. Foto: Peter Murdmaa

Esmaspäeval anti UNESCO peakorteris Pariisis kosmoloog Jaan Einastole üle väärikas Marcel Grossmanni auhind tema teedrajava panuse eest tumeaine ja kosmilise kärgstruktuuri avastamisel ning teadustöö edendamisel ajaloolises Tartu Observatooriumis.


Pidulikul tseremoonial tänas Einasto kohalviibinuid talle antud kõrge tunnustuse eest ja lisas, et kuigi auhind on personaalne, peab astrofüüsik seda siiski autasuks kogu Tõravere meeskonnale, vahendab välisministeerium.



Auhinda annab 1985. aastast välja Rahvusvahelise Relativistliku Astrofüüsika Keskus (ICRA - International Center for Relativistic Astrophysics) ja sellega seotud teadusinstituutide võrgustik (ICRANet), märkimaks väljapaistvaid saavutusi teoreetilise füüsika ning kosmoloogia alal. Koos Jaan Einastoga said auhinna Christine Jones galaktikate ja galaktikaparvede röntgenkiirguse uurimise eest ning Michael Kramer saavutuste eest pulsarite füüsikas. Asutusauhind anti Prantsuse Kõrgemate Teadusuuringute Instituudile.



Reedel, 17. juulil peab Jaan Einasto Sorbonne'i ülikooli Richelieu saalis avaliku loengu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles