Pauluse kalmistul mälestati massimõrva ohvreid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolmapäeval mälestati Tartu Pauluse kalmistul 8. ja 9. juunil 1941. aastal Tartu vanglas toime pandud massimõrvas hukkunuid.
Kolmapäeval mälestati Tartu Pauluse kalmistul 8. ja 9. juunil 1941. aastal Tartu vanglas toime pandud massimõrvas hukkunuid. Foto: Andres Ehrenpreis

Kolmapäeval mälestati Tartu Pauluse kalmistul 8. ja 9. juulil 1941. aastal Tartu vanglas toimunud massimõrvas hukkunuid. Kalmistul süüdati küünlad ja asetati pärjad ligi 200 inimesele, kes neil kahel päeval oma elu kaotasid.


Vaiksel mälestuspäeva palvusel mängis nukker viiulimuusika ja võtsid sõna Tartu Maarja koguduse õpetaja Peeter Paenurm, Tartu linnapea Urmas Kruuse ja Tartu Memento esimees Enn Tarto.



«Tahame olla täna siin koos, et see killuke ajaloost püsiks meil meeles. Austame neid, kes on seisnud meie vabaduse eest,» kõneles õpetaja Paenurm.



Mälestusmärgile pärga asetades rääkis Urmas Kruuse: «Vähim, mis me teha saame, on et meie sõnad ja teod annavad neile, kes hukkusid, selle et nad ei hukkunud asjata.»



1941. aastal Tartus mõrvatute hulgas oli haritlasi, käsitöölisi, ametnikke, töölisi ja talupoegi. Tuntuimad ohvrid olid kirjanik ja Tartu Õpetajate Seminari direktor Jüri Parijõgi ning Aksel Erich  Vooremaa – Tartu Maarja koguduse õpetaja, Tartu praostkonna abipraost ja EELK hooldusnõukogu liige.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles