Tartu ootab täna esimest liinilennukit

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu lennujaama juht Rein Mark näitas eile lõuna ajal lennujaamahoone kontoripooles kohandatud ajutist reisiteenindusala, kus inimesed saavad registreeruda nii Riia lendudele kui ka sealt edasi jätkulendudele.
Tartu lennujaama juht Rein Mark näitas eile lõuna ajal lennujaamahoone kontoripooles kohandatud ajutist reisiteenindusala, kus inimesed saavad registreeruda nii Riia lendudele kui ka sealt edasi jätkulendudele. Foto: Aivar Aotäht

Ehkki Tartu lennujaam sai napilt enam kui kuu eest teada, et täna saabub Tartusse Riiast esimene liinilennuk, on kiirkorras ettevalmistustega toime saadud, kinnitas lennujaama juht Rein Mark.





«Eks pool tundi jääb ikka puudu, aga 99 protsenti oleme valmis,» ütles Mark eile keskpäeval. Lennujaamas oli tublisti sagimist, seda just lennujaamahoone administratsiooni pooles, mis on ajutiselt reisijate vastuvõtmiseks ja teelesaatmiseks kohandatud, sest jaamahoone põhjalik ümberehitus võtab aega sügiseni.



Pika koridori sopis on pinkidega ootesaali osa, kus saab enne lennule registreerimise letini minekut jalga puhata, aga sealsamas saavad saabujaid oodata ka lennukile vastu tulnud.



Kohvikut ja tax free poodi pole, nende järele pärimise peale osutas Mark muiates tualettide suunas – nii palju siis mugavust ja meelelahutust.



Telgi asemel soojak


Tegelikkus on ikkagi ilusam. Veeautomaat saab nurka üles, kohvi ja suupistete pakkumine on ka ettevalmistamisel, sest lendude võimaliku hilinemise korral näevad reeglid ette reisijatele hoolitsuse pakkumist.



Ning ei ole ka mingit telki, millest mai lõpul, juuni algul esimese ehmatusega räägiti. Et kui teisiti ei saa, siis pannakse reisijate teenindamiseks üles telk. Tegelikult on ehitatud jaamahoone ette lennukite perrooni poole soojak.



Ehkki kiiruga tehtud, on saal korralik, aknad avanevad lennuvälja suunas ja seinal on konditsioneer, juhuks kui ruumis liiga palavaks läheb. 20 inimest mahutavad istepingid on siiski lennujaama endisest ootesaalist, aga päris mugavad, ja teeninduslett on kokku pandud vanast kontorimööblist.



Kuidas lennukitäis rahvast kõik protseduurid järjest läbitud saab, oli eile lõuna ajal veel läbi mängimata. «Proovilennuki» teenindamise harjutamist takistas Margi sõnul asjaolu, et ehitaja lõpetas töö alles kolmapäeval kell 9 õhtul, olles suure töö ära teinud vaid kolme nädalaga.



Tööaja küsimus

Kõik ettevalmistused on siiski läinud hästi ja Tartus lennuki peale läinud ja turvakontrolli läbinud inimene saab Riias ümber istuda juba ilma lisaturvakontrollita, kui ta transiittsoonist ei välju, niisamuti saab lõpplennujaamani registreerida pagasi.



Selle töö tarbeks on lennujaama palgatud neli uut inimest, kes said väljaõppe Tallinnas. Inimesed on kohalikud, aga ametlikult Tallinna lennujaama palgal.



Lennueelse julgestuse tagamiseks teeb lennujaam koostööd turvafirmaga G4S.


Üks raskuskoht, mis lennujaamal lahendada tuli, oli töötajate tööaja küsimus.



Nimelt väljub hommikune lend Riiga varahommikul, lennuk saabub aga õhtul. Niisiis on lennujaama töötajad ametis hommikul, päeval lastakse nad koju ja õhtul peavad nad uuesti tööle naasma.



Tartu–Riia–Tartu

• 46-kohaline lennuk hakkab Tartust Riiga väljuma laupäeviti ja teisipäeviti kell 9.05 ning esmaspäeviti ja neljapäeviti kell 5.45.


• Pühapäeviti ja esmaspäeviti väljub lennuk Riiast kell 23 ning reedeti ja kolmapäeviti 19.20.


• Lend kestab 50 minutit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles