Daami surmaeelne soov aitas osta silmalaseri

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silmalaseri juures esiplaanil on silmakliiniku arst Mall Parik, patsienti mängiv rootsieestlastega kaasas olnud norra-rootsi näitlejanna Grynet Molvig. Tagapool seisavad ühingu Eesti Ühisabi Rootsis sekretär Rein Tarmet koos abikaasaga ja Lia von Sydowi poeg Douglas von Sydow (paremal).
Silmalaseri juures esiplaanil on silmakliiniku arst Mall Parik, patsienti mängiv rootsieestlastega kaasas olnud norra-rootsi näitlejanna Grynet Molvig. Tagapool seisavad ühingu Eesti Ühisabi Rootsis sekretär Rein Tarmet koos abikaasaga ja Lia von Sydowi poeg Douglas von Sydow (paremal). Foto: Sille Annuk

Tartu Ülikooli Kliinikumi silmakliinikus leidis eile aset soe sündmus, mis märkis ühe heldekäelise annetuse jõudmist Eestisse ning selle toel uue silmalaseri soetamist.




Annetuse taga seisab root­­sieestlaste heategevusühing Eesti Ühisabi Rootsis ning üks väga elegantne ja laiu kübaraid kanda tavatsenud daam – Lia von Sydow.



Lia von Sydow on siit ilmast paraku lahkunud, kurb sündmus leidis aset tänavu jaanuaris.  Aga enne surma jõudis Lia on Sydow oma lähedastele ja sõpradele öelda, et tema mälestuseks toodavate lillede asemel võiksid nad toetada Eesti Ühisabi Rootsis.



95 isikut Rootsis, suur osa neist aadlikud, järgis Lia von Sydowi soovi, suhtudes Eesti abistamisse väga heldekäeliselt.



Lia von Sydow oli nimelt abielus aadliverd rootsi diplomaadi Erik von Sydowiga, kellega ta oli juba enne sõda Tallinnas kohtunud ja siit 1940. aastal lahkunud.


Lia neiupõlvenimi oli Akel, ta oli üks Eesti riigivanema ja diplomaadi Friedrich Karl Akeli neljast lapsest.



Friedrich Karl Akeli riigimehekuue all peitus aga teatavasti arstikutsumusega mees, kes oli Tartu Ülikooli arstiteaduskonna lõpetanud ja kel oli oma silmakliinik. Just need asjaolud tegid annetuse – 100 000 Eesti krooni –  Tartule ja ülikooli silmakliinikule tähendusrikkaks.



Silmakliinikus olid eile isiklikult kohal Eesti Ühisabi Rootsis esimees Ants Anderson ning ühingu sekretär ja laekur Rein Tarmet.



Rein Tarmet märkiski, et Liat mäletatakse kui soojahingelist ja suuremeelset inimest, kelle süda oli laiem kui ta kübarad.



Kohal olid Lia lapsed, poeg Douglas von Sydow ja tütar Liane Wachtmeister, ning kõikide nimetatute lähedased ja mõned valitud sõbrad.



Eilne sündmus märkis annetuseandmist tegelikult tagantjärele, sest uus silmalaser tunnistas seda sündmust sealsamas ruumis. Dr Mall Parik selgitas, et senine silmapõhjalaser oli amortiseerunud, seepärast oli uue muretsemine hädavajalik.



Seadet kasutatakse peamiselt diabeetiliste silmakahjustuste ravis, aga ka teiste silmapõhja haiguste, näiteks võrkkesta aukude ja veenitromboosi ravimisel.



Lõpuks peab märkima, et 15 aastat tagasi hangiti tänu proua von Sydowi abiga silmakliinikule esimene koak­­siaalse valgustusega mikroskoop, milleta tänapäeva silmakirurgiat on raske ette kujutada.



Uus silmalaser


• Vajadus: 1200 protseduuri aastas.


• Maksumus: 721 000 krooni.


• Maksumusest 100 000 krooni tasus Eesti Ühisabi Rootsis, millest lõviosa on pärit Lia von Sydowi mälestusfondist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles