Puurmani lossipreilid Maarja ja Angelika kutsuvad külla

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvemäng "Unustatud mõisad" Puurmanis (pildil giidid Angelika Rätsep (punases) ja Maarja Vaht).
Suvemäng "Unustatud mõisad" Puurmanis (pildil giidid Angelika Rätsep (punases) ja Maarja Vaht). Foto: Sille Annuk / Postimees

Rohelusse uppuva Puurmani lossi ees edvistavad parasjagu kaks mõisapreilit, Maarja Vaht ja Angelika Rätsep. Tegelikult on nad Puurmani gümnaasiumi õpilased ja giidid, kes oma kodukohast võivad te ette laotada kümneid säravaid üksikasju kas siis sellesama nurgatorniga lossi või ta omanike Manteuffelite perekonna kohta.


Pilt on tehtud laupäeval, mil külastusmängu „Unustatud mõisad" üks ekskursioon oli just lõppenud ja teine polnud veel alanud.

Maarja Vaht (vasakul) on gümnaasiumi sel kevadel juba lõpetanud, aga endiselt kogu südame ja hingega lossi küljes kinni, rääkides vaimustunult, kuidas tal on vedanud, et just niisuguses särava õhustikuga mõisakoolis oma gümnaasiumihariduse on saanud.

Angelika Vaht (paremal) läheb sügisel üheksandasse klassi. Hoolimata noorusest suudab ta vastata ajaloohuviliste lisaküsimustele ja tõrjuda pedantsete tähenärijate nurinat ning igas olukorras võluvalt naeratada.

Kes veel kursis ei ole, sellele tuleb selgitada, et tänavugi on Eestis kindlatel suvepäevadel avatud mõisakoolid, mida tutvustatakse rändureile kui kunagisi mõisamaju. Täistundidel tehakse ekskursioone, on avatud näitused ja näitusmüügid, leiavad aset ringmängud ja kontserdid, pakutakse kohvi ja kooki.

Puurmanis on majandusjuhataja Liia Kekorainen mõelnud näiteks välja mahlase koogi nimega «Mõisapreili pale», mida lossi verandalt osta saab ja mille retseptigi võib möödaminnes kaasa haarata.

Järgmised mõisapäevad on 11., 12. ja 30 juulil ning viimane on 8. augustil. Kui esimesest mõisast, mida külastate, osalejaraamatu ühes võtate ning igas järgmises sihtkohas sellesse templi nõutate, võite sügisel pääseda loosirattasse, kus selle eest, et Eestimaa mõisaarhitektuuri ja -lugu hoolega tundma õppisite, veel auhindugi saate.

Tartumaalastele kõige lähemal asuvad ja mängus osalevad mõisad on veel Tammistu, Luua, Mooste, Palupera, Hummuli, Rogosi... Terves Eestis on uksed avanud 29 mõisakooli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles