Kõrgkoolide sisseastumise infosüsteemis võib esineda ajutisi tõrkeid

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sisseastumise infosüsteemi logo.
Sisseastumise infosüsteemi logo. Foto: www.sais.ee

Eile sisseastumisdokumentide vastuvõttu alustanud Eesti Maaülikooli vastuvõtutalitusel tuli tõdeda, et sugugi mitte kõik sisseastumise infosüsteemi (SAIS) moodulid ei ole veel päris töökorras. Kuna aga SAIS on ka paari eelneva sisseastumisperioodi alguses pisut putitamist vajanud, läheneb ülikool dokumentide sisestamisele innovaatiliselt.


Maaülikooli vastuvõtu peaspetsialist Tiiu Lille tunnistas, et probleeme on esinenud näiteks riigieksami tulemuste teadasaamisel, sest SAIS ei võtnud eile hommikul neid andmeid lihtsalt teistest andmebaasidest külge. Paberil aga koolilõpetajad enam eksamitulemused ei saa, mistõttu tuleb erinevais andmebaasides asuvaid andmeid pidevalt kõrvutada, üle kontrollida ja neid ka käsitsi sisestada.



Samuti ei saa praegu SAISi täiel määral kasutada need sisseastujad, kes kasutavad hotmail.com-lõpuga meiliaadresse.



«Tõsi see on, et sisseastumisavalduste esitamine ei toimunud eile plaanipäraselt. Tegemist oli siin SAIS tarkvara välise probleemiga,» selgitas SAISi teenuse juht Liivia Mahlapuu riiklikust eksami- ja kvalifikatsioonikeskusest. Samas tõdes ta, et puudulikest andmetest hoopis sagedasem on probleem sisseastujate enestega, kes ei vaevu enne avalduse täitmist juhiseid läbi lugema.



Tema kinnitusel on sisseastumise infosüsteem suur ja keerukas süsteem, mis koosneb SAISi tarkvarast ja paljudest kolmandate osapoolte poolt loodud andmebaasidest, kust SAIS andmeid saab.



Sisseastumisavalduse esitamisel pärib kandidaat SAISi vahendusel oma andmeid riiklikest registritest. Kahjuks riigieksamite andmebaasis SAISi jaoks ettenähtud kohas 2009.  aastal tehtud riigieksamite andmeid eile hommikul ei olnud.



«Kui me selle avastasime, siis pöördusime kohe ka selle registri administraatori poole, kes vea kiiresti parandas ja vajalikud andmed SAISile kasutatavaks tegi.» Alates eile kella kümnest hommikul olid riigieksamite admed kättesaadavad ja avalduste esitamine jätkus probleemideta.



Enne kella kümmet avalduse esitanud inimesed, kes lõpetasid gümnaasiumi tänavu kevadel, peavad oma avalduse uuesti esitama. «Aga kuna vastuvõtt alles algas, siis on aega seda veel teha. Paljud on uue avalduse juba esitanud ja nende avaldustega on kõik korras - kõik vajalikud andmed on avaldusele tulnud,» märkis Mahlapuu.



Praegu on lahendamisel ka probleem hotmail.com aadressidega. Microsofti hallatav Hotmail lisas mail.neti.ee (server, kust SAISi teated läbi pevad minema) musta nimekirja osade kasutajate ebakorrektse tegevuse tõttu. Kui server on mustas nimekirjas, siis sealt tulevad kirjad on ka blokeeritud.



«Elion, kes on mail.neti.ee serveri omanik, on Hotmailiga ühendust võtnud ja saanud ka vastuseks, et täna kell 18.18 alates lubatakse mail.neti.ee saadetud kirjad edasi.»



Teateid, mis vahepeal hotmail.com aadressidele ei jõudnud, saavad kandidaadid lugeda ka SAISi sees olevast kandidaadi teate postkastist. Sinna saadetakse paralleelselt kõik kandidaadile suunatud teated.



SAIS kui sisseastumisavalduste esitamiseks kasutatav tarkvara töötab ilusti, kuid paraku oleme me seotud nii paljude teiste infosüsteemidega, et vaatamata SAISi töökindlusele ei saa me kõiki protseduure alati edukalt läbi viia, lisas Mahlapuu. «Õnneks on meil olemas suurepärane meeskond, kes vajadusel kohe appi tõttab ning ka SAISiga seotud partnerid tulevad probleemide ilmnemisel kiiresti nende lahendamisega toime.»



Mahlapuu sõnul ei saa aga osa sisseastujatest (umbes viis protsenti) hästi avalduse täitmisega hakkama, sest nad ei loe korralikult juhiseid.



Avalduse täitmiseks peab sisseastuja panema kirja enda kohta kontaktandmed ja tegema päringu teistest registritest. Isikuandmekaitse seadus ei luba kellelgi teisel ega ka infosüsteemil SAIS isiku kohta andmeid küsida, vaid andmeid enda kohta saab avaldusele küsida ainult sisseastuja ise.



Selleks peab avalduse täitja vajutama infosüsteemis SAIS avalduse lehel nupule «Küsi andmeid registritest». Kui sinna vajutatud, siis tulevad avaldusele kõik vajalikud andmed, kodakondsuse, eelneva haridustee ja hinnete kohta. «Paraku jätab viis protsenti sisseastujatest selle tegemata ja siis on nad õnnetud, et andmeid avaldusel ei ole.»



Tudengikandidaatidel, kel on SAISi kohta küsimusi, peaksid pöörduma vastava kooli vastuvõtutöötaja poole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles