Looduskeskuse suvi tuleb rahvarohke

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emajõe Suursoo looduskeskuses nautisid lapsed klaasist põ­randat, mille all vana linnuse ja kõrtsi arheoloogilised leiud kogu oma põnevuses hästi näha.
Emajõe Suursoo looduskeskuses nautisid lapsed klaasist põ­randat, mille all vana linnuse ja kõrtsi arheoloogilised leiud kogu oma põnevuses hästi näha. Foto: Sille Annuk

Emajõe suure deltasoostiku serval Kavastus, endises Kantsi kõrtsis eile taasavatud looduskeskus on oma uue peremehe – Riigimetsa Majandamise Keskuse – spetsialistidega kohanenud.




Vahepealsest omanikevahetusest ehk keskkonnaametilt RMK-le üleandmisest põhjustatud vaakumaeg on otsas ja Emajõe Suursoo looduskeskus taas kõigile loodussõbralikele külastajatele avatud.



Iga päev kuni 15. septemb­rini on looduskeskuse teabepunkt lahti kella 10-st kella 18-ni. Kohal on ka RMK loodusspetsialistist majahoidja Ruben Poljakov, kes ise elab naabruses Kuu talus ja oskab näiteks mitte väga kiirustavale matkajale soovitada sealsamas mõnd rahulikku ja õdusat öömajagi.



Tüse ajalugu


Eilsele avamisele oli kogunenud hulk rahvast, nende seas RMK juhatuse esimees Aigar Kallas ning Luunja vallavanem Aare Anderson ja volikogu esimees Heino Saar.



Endine Kantsi kõrts, kus Emajõe Suursoo kaitseala keskus juba 2004. aastast paikneb, on tüseda ajalooga ja olnud kohalikele väga tähtis koht.



Naabruses elav Luunja vallavolikogu esimees Heino Saar tuletaski kohaletulnutele selle paiga hilisajalugu meelde ning rääkis endise tee- ja öömaja saatusega seotud parematest ja halvematest aegadest.



Kantsi kõrtsist teatakse, et see on rajatud endise Varbaku linnuse müüridele juba 1770. või 1780. aastail.



2001.–2003. aastani kestnud arheoloogilised kaevamised on päevavalgele toonud kõrtsi lähedale maetud kahe inimese luud, kolpadel tugevad löögijäljed, ning peotäie Vene vaskmünte, nõude kilde, ahjupotte ja muud varandust, mis keskusesse sisenejale klaaspõranda alt n-ö  silma kargavad.



Uus püsiekspositsioon


Täiesti uus on esimese korruse püsiekspositsioon, mis tutvustab Eesti ja Lõuna-Soome geoloogilist ajalugu ja loodusväärtusi.



Keskuses on näitusesaale aga veelgi – kolmandal korrusel saab näiteks tutvuda Peipsi järve ja selle elustikuga –, ning loomulikult on olemas seminari- ja kontoriruumid.



Maja kõrvalt leiab telkimis- ja lõkkeplatsi, kiige koos vaateplatvormiga ning kolme kilomeetri pikkuse õpperaja, mis kulgeb jõelammil ja sookaasikus ning sobib hästi taimedega tutvumiseks. Rada algab ja lõpeb Kantsis looduskeskuse juures. Aega selle läbimiseks kulub keskmiselt tund.



Riigimetsa Majandamise Keskuse põhiülesanne on riigimetsa säästlik ja tõhus majandamine, lisaks sellele pakub asutus aga puhkevõimalusi. Eile Tartumaal avatud Emajõe Suursoo keskus on RMK-l juba 17. looduskeskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles