Maaülikool sai kaks uut audoktorit

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Maaülikooli peamaja.
Eesti Maaülikooli peamaja. Foto: Lauri Kulpsoo.

Eesti Maaülikooli nõukogu andis audoktori nimetuse Helsingi Ülikooli emeriitprofessorile Pertti Harile ja Poola Teaduste Akadeemia põllumajandus- ja metsakeskkonna instituudi keemialaboratooriumi juhatajale professor Lech Szajdakile.


Helsingi ülikooli emeriitprofessor Pertti Hari on üks kliimamuutuste mõju ökosüsteemidele uurimise pioneere ja teinud koostööd eesti teadlastega juba alates 1970. aastatest, edastas Eesti Maaülikooli pressitalitus. Tema suureks teeneks on maaülikooli kraadiõppurite vastuvõtmine ja koolitamine Helsingi Ülikoolis.

Lisaks on ta oma ideid esitanud seminaridel ja loengutel ka Eesti Maaülikoolis. Praegu käib eriti aktiivne koostöö kliimamuutuste valdkonnas.

Pertti Hari on üks nüüdisaegse mõõtekompleksi rajamise ideolooge Järvseljale. Samalaadsed uurimisjaamad töötavad edukalt Soomes ja annavad antud uurimisvaldkonda suunavat informatsiooni maailmateaduses.

Poola Teaduste Akadeemia põllumajandus- ja metsakeskkonna instituudi keemialaboratooriumi juhataja Lech Szajdaki koostöö maaülikooliga sai alguse bioloogiliselt aktiivsete ainete uurimisest Eesti muldades ja laienes hiljem ka taimsele produktsioonile.

Koostöö käigus sai professor Szajdakist suurepärane nõustaja moodsate biokeemiliste meetodite juurutamisel maaülikooli laboratooriumides, marjakultuuride kvaliteedi hindamisel bioloogiliselt aktiivsete ainete sisalduse aspektist, turvaste ja metsakõdudega seotud doktoritööde kaasjuhendamisel ja teadusartiklite koospublitseerimisel.

Ühist teadustööd on kavas jätkata Eesti ja Poola vaheliste projektide kaudu ka aastatel 2010-2012.

Audoktorid promoveeritakse Eesti Maaülikooli akadeemilisel aktusel 13. novembril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles